Извозно тржиште

Београд преузима предсједавање ЦЕФТА-ом

  • Извор: СРНА
  • 31.12.2023. 13:47

Србија од сутра преузима предсједавање Централно-европском уговору о слободној трговини /Цефта/, рекао је савјетник предсједника Привредне коморе Србије Ненад Ђурђевић.

Ђурђевић је истакао да је Цефта највеће извозно тржиште Србије, са којим ова земља има велики обим размјене гдје остварује суфицит. 

"До новембра текуће године, укупан промет је 5,4 милијарде евра, од тога је 3,9 милијарди извоз, а 1,4 милијарде увоз. Значи, две и нешто милијарде је суфицит", истакао је Ђурђевић за РТС. 

Он је навео да Србија, као предсједавајући, прави агенду приоритета који нису испуњени, а тиче се међусобног признања докумената како би се компанијама олакшало пословање, што се односи на налазе лабораторија да важе за цијелу територију Цефта да се не ради поново тестирање. 

Ђурђевић је рекао да од сљедеће године очекује да се уведе да компаније електронски могу да доставе документ на граничне прелазе. 

Он је истакао да је тржиште Цефте значајно, али да би било још значајније када би успјеле да се отклоне неке политичке несугласице или неразумијевања. 

Као трећи приоритет навео је такозвани е-комерц/електронску трговину, гдје се направи договор о поштанским пакетима, односно геолокација, те додао да су то ствари које савремено пословање кроз електронску трговину учине доступном, лаком и јефтином. 

Имајући у виду и План развоја за западни Балкан који је Европска комисија усвојила, Ђурђевић је рекао да се тај план ослања на стварање заједничког тржишта на западном Балкану, на Берлински процес и на ЦЕФТУ, као једини трговински споразум тренутно важећи. 

"Практично ће се мјерити спремност земаља да учествују и сарађују у оквиру стварања јединственог тржишта на Балкану и цијениће се њихова спремност да могу да учествују", рекао је Ђурђевић.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.