Ruski ambasador u Srbiji

Bocan-Harčenko: KFOR da se vrati mandatu

  • Извор: СРНА
  • 23.06.2023. 17:05

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko pozvao je danas KFOR da se vrati svom mandatu koji je definiso Savjet bezbjednosti UN u Rezoluciji 1244.

On je u pisanoj izjavi za medije poručio da KFOR treba da djeluje nepristrasno i da obezbijedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na sjeveru Kosova mora biti usaglašeno unaprijed, između ostalog, sa komandom KFOR-a.

Bocan-Harčenko je ciničnom ocijenio izjavu komandanta KFOR-a, italijanskog generala Anđela Mikele Ristućija, koji je, komentarišući postupke svojih podređenih u Zvečanu 29. maja, kada su do zuba naoružani prištinska policajci i KFOR upotrijebili silu protiv Srba koji su mirno protestovali, izjavio da je "zahvaljujući profesionalizmu KFOR-a spriječena dalja eskalacija i ljudske žrtve".

"Hvalisanje NATO generala zvuči cinično i podrugljivo prema Srbima", ističe Bocan-Harčenko.

On ukazuje da se Srbi opravdano nisu saglasili sa rezultatima pseudoizbora 23. aprila, a da su pripadnici KFOR-a od nekoga dobili naređenje da zaštite snage bezbjednosti kosovskih Albanaca i rastjeraju srpski miting.

Načelnik Generalaštaba Vojske Srbije: Izvršićemo sva narađenje vrhovnog komandanta

Načelnik Generalaštaba Vojske Srbije: Izvršićemo sva narađenje vrhovnog komandanta

"Zar je to put ka deeskalaciji? Prije je obrnuto. Situacija na sjeveru Kosova i Metohije, koji je naseljen Srbima i dalje je vrlo napeta, nastavljaju se neosnovana privođenja Srba i napadi na civile, uključujući djecu. KFOR se od toga distancirao – vjerovatno je zauzet usavršavanjem svog profesionalizma", navodi Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador ocjenjuje da bi širu javnost u Srbiji zanimalo da li je general Ristuća dozvolio raspoređivanje snaga bezbjednosti kosovskih Albanaca u blizini upravnih zgrada u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću krajem maja 2023. godine.

"Međutim, iskrivljeni pristup NATO-a pitanjima očuvanja mira je dobro poznat. Primjer za to je dosljedan razvoj vojne infrastrukture alijanse u državama istočne Evrope, uz kršenje obećanja koja su više puta davana ruskom rukovodstvu, i principa nedjeljivosti bezbjednosti, afirmisanog na najvišem nivou u OEBS-u", zaključuje Bocan-Harčenko.

Kovačević: Srpska će jasno odgovoriti na napad Ustavnog suda na ustavni poredak

Kovačević: Srpska će jasno odgovoriti na napad Ustavnog suda na ustavni poredak


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм