Ruski ambasador u Srbiji

Bocan-Harčenko: KFOR da se vrati mandatu

  • Izvor: SRNA
  • 23.06.2023. 17:05

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko pozvao je danas KFOR da se vrati svom mandatu koji je definiso Savjet bezbjednosti UN u Rezoluciji 1244.

On je u pisanoj izjavi za medije poručio da KFOR treba da djeluje nepristrasno i da obezbijedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na sjeveru Kosova mora biti usaglašeno unaprijed, između ostalog, sa komandom KFOR-a.

Bocan-Harčenko je ciničnom ocijenio izjavu komandanta KFOR-a, italijanskog generala Anđela Mikele Ristućija, koji je, komentarišući postupke svojih podređenih u Zvečanu 29. maja, kada su do zuba naoružani prištinska policajci i KFOR upotrijebili silu protiv Srba koji su mirno protestovali, izjavio da je "zahvaljujući profesionalizmu KFOR-a spriječena dalja eskalacija i ljudske žrtve".

"Hvalisanje NATO generala zvuči cinično i podrugljivo prema Srbima", ističe Bocan-Harčenko.

On ukazuje da se Srbi opravdano nisu saglasili sa rezultatima pseudoizbora 23. aprila, a da su pripadnici KFOR-a od nekoga dobili naređenje da zaštite snage bezbjednosti kosovskih Albanaca i rastjeraju srpski miting.

Načelnik Generalaštaba Vojske Srbije: Izvršićemo sva narađenje vrhovnog komandanta

Načelnik Generalaštaba Vojske Srbije: Izvršićemo sva narađenje vrhovnog komandanta

"Zar je to put ka deeskalaciji? Prije je obrnuto. Situacija na sjeveru Kosova i Metohije, koji je naseljen Srbima i dalje je vrlo napeta, nastavljaju se neosnovana privođenja Srba i napadi na civile, uključujući djecu. KFOR se od toga distancirao – vjerovatno je zauzet usavršavanjem svog profesionalizma", navodi Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador ocjenjuje da bi širu javnost u Srbiji zanimalo da li je general Ristuća dozvolio raspoređivanje snaga bezbjednosti kosovskih Albanaca u blizini upravnih zgrada u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću krajem maja 2023. godine.

"Međutim, iskrivljeni pristup NATO-a pitanjima očuvanja mira je dobro poznat. Primjer za to je dosljedan razvoj vojne infrastrukture alijanse u državama istočne Evrope, uz kršenje obećanja koja su više puta davana ruskom rukovodstvu, i principa nedjeljivosti bezbjednosti, afirmisanog na najvišem nivou u OEBS-u", zaključuje Bocan-Harčenko.

Kovačević: Srpska će jasno odgovoriti na napad Ustavnog suda na ustavni poredak

Kovačević: Srpska će jasno odgovoriti na napad Ustavnog suda na ustavni poredak


Pratite nas i putem Vibera