Министар спољних послова

Дачић: Разочарани смо што је спријечено да се чује истина

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2024. 21:36

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је Србија разочарана због тога што је спријечено да се у Савјету безбједности УН чује истина о НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

"Дошли смо овдје на позив Савјета безбједности. Сматрамо да је тема изузетно важна за међународно правни поредак и да се данас, као што је бомбардовање Србије било изведено као преседан, догодио један преседан на процедуралном гласању", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у сједишту УН у Њујорку.

Он је захвалио Русији, Кини и Алжиру који су подржали иницијативу да се у Савјету безбједности разговара о бомбардовању СРЈ.

Дачић је захвалио и земљама које нису гласале "за", додајући да су многе земље биле уздржане јер нису жељеле да се разговара о теми у којој "очигледно постоје двоструки стандарди".

Генг: Посљедице илегалног НАТО напада на СР Југославију и даље се осјећају

Генг: Посљедице илегалног НАТО напада на СР Југославију и даље се осјећају

Коментаришући то што је НАТО бомбардовање изведено због наводних хуманитарних разлога, он је упитао о којим хуманитарним разлозима је ријеч, с обзиром на то да је извршено "готово потпуно етничко чишћење Срба са Косова и Метохије".

"Да ли је сада потребна хуманитарна интервенција против Приштине када се врше злочини над српским народом, када је 14 одсто Срба протјерано у посљедњих неколико мјесеци, кад Приштина не жели да формира Заједницу српских општина, али зато се награђује чланством у разним међународним организацијама", рекао је Дачић.

Чланице Савјета безбједности УН нису данас изгласале да се на дневни ред сједнице стави иницијатива Русије да се расправља о 25 годишњици НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

Небензја: Разумљиво да чланице НАТО нису за расправу о бомбардовању СР Југославије

Небензја: Разумљиво да чланице НАТО нису за расправу о бомбардовању СР Југославије

За су гласале три чланице Савјета безбједности УН - Русија, Кина и Алжир, гласова против није било, а 12 земаља је било уздржано.

Руска Државна дума усвојила је прошле седмице нацрт документа о НАТО агресији на СР Југославију којим се обратила УН, а у којем је оцијењено да су агресијом створене претпоставке за нове војне акције широм свијета под "маском наводне борбе за вриједности слободе и демократије". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.