Ministar spoljnih poslova

Dačić: Razočarani smo što je spriječeno da se čuje istina

  • Izvor: SRNA
  • 25.03.2024. 21:36

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je Srbija razočarana zbog toga što je spriječeno da se u Savjetu bezbjednosti UN čuje istina o NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.

"Došli smo ovdje na poziv Savjeta bezbjednosti. Smatramo da je tema izuzetno važna za međunarodno pravni poredak i da se danas, kao što je bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, dogodio jedan presedan na proceduralnom glasanju", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u sjedištu UN u Njujorku.

On je zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru koji su podržali inicijativu da se u Savjetu bezbjednosti razgovara o bombardovanju SRJ.

Dačić je zahvalio i zemljama koje nisu glasale "za", dodajući da su mnoge zemlje bile uzdržane jer nisu željele da se razgovara o temi u kojoj "očigledno postoje dvostruki standardi".

Geng: Posljedice ilegalnog NATO napada na SR Jugoslaviju i dalje se osjećaju

Geng: Posljedice ilegalnog NATO napada na SR Jugoslaviju i dalje se osjećaju

Komentarišući to što je NATO bombardovanje izvedeno zbog navodnih humanitarnih razloga, on je upitao o kojim humanitarnim razlozima je riječ, s obzirom na to da je izvršeno "gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije".

"Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba protjerano u posljednjih nekoliko mjeseci, kad Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali zato se nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama", rekao je Dačić.

Članice Savjeta bezbjednosti UN nisu danas izglasale da se na dnevni red sjednice stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o 25 godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Nebenzja: Razumljivo da članice NATO nisu za raspravu o bombardovanju SR Jugoslavije

Nebenzja: Razumljivo da članice NATO nisu za raspravu o bombardovanju SR Jugoslavije

Za su glasale tri članice Savjeta bezbjednosti UN - Rusija, Kina i Alžir, glasova protiv nije bilo, a 12 zemalja je bilo uzdržano.

Ruska Državna duma usvojila je prošle sedmice nacrt dokumenta o NATO agresiji na SR Jugoslaviju kojim se obratila UN, a u kojem je ocijenjeno da su agresijom stvorene pretpostavke za nove vojne akcije širom svijeta pod "maskom navodne borbe za vrijednosti slobode i demokratije". 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: