Случај разоткривен захваљујући родитељима

Дјечаци узимали слике са друштвених мрежа и правили порнографски садржај

  • Извор: РТС
  • 09.02.2024. 08:59

Тинејџерке у двије основне школе на Новом Београду, али и њихове наставнице биле су жртве коришћења посебног програма. Захваљујући родитељима дјевојака, полиција је ушла у траг онима који су злоупотребљавали слике и снимке и ширили порнографски садржај. Како сазнаје Београдска хроника, у питању су 13-годишњаци.

Фотографија лица као за личну карту, снимак само неколико ријечи украдених са објава на друштвеним мрежама, довољни су да се уз помоћ вјештачке интелигенције направе компромитујући порнографски снимци и фотографије.

Нажалост, жртве су најчешће дјевојчице и наставнице у основним и средњим школама. Недавно је откривено да су за то одговорни ученици из двије основне школе на Новом Београду.

Додик отворио налог на Тик-току

Додик отворио налог на Тик-току

Ученице са којима је репортерка РТС-а разговарала кажу да послије таквих случајева дјевојчице буду одбачене у друштву, иако то нису њихове праве слике.

"Знам једну дјевојчицу која је хтјела да уради оно најгоре, али се онда премјестила у други град, јер није могла да поднесе притисак који је трпила од вршњака, породице, пријатеља", рекла је једна од ученица.

На друштвеним мрежама или преко Вајбера објављују се лажне фотографије, али и име особе, као и број телефона. Дјечацима то дјелује као шала, а дјевојчицама доноси велике невоље, од којих се тешко опорављају. Стално се заборавља да оно што се једном објави на интернету, ту остаје заувијек.

Саобраћајни знак улетио у кафић, међу повријеђенима двоје д‌јеце

Саобраћајни знак улетио у кафић, међу повријеђенима двоје д‌јеце

"Сваки случај је био откривен тако што су родитељи били ти који су погледали те фотографије. Те фотографије неријетко се размјењују у Вајбер групама гдје су присутни ученици и родитељи су узели телефон да виде шта њихова дјеца раде на телефону, имали су прилику да виде те фотографије и они су били ти који су у школама пријављивали ове ситуације", истиче Катарина Јонев, стручњак за сајбер безбједност.

Свако ко има профил на друштвеној мрежи, објављује фотографије или снимке, може да постане жртва злоупотребе технологије.

Постоје софтвери уз помоћ којих се праве компромитујући клипови, а на неким платформама постоје и упутства који линкови треба да се користе.

Кривичну одговорност може да сноси и родитељ

Мајор полиције Никола Богуновић из Службе за борбу против високотехнолошког криминала истиче да када приме пријаву, било од наставног особља или од родитеља, што је чешћи случај, дјелују што је хитније могуће.

Ово се не виђа сваки дан: Асистенција Дончића о којој прича свијет!

Ово се не виђа сваки дан: Асистенција Дончића о којој прича свијет!

"Обратимо се, прије свега, власнику података о кориснику, да ли је то нека страна компанија, а опет имамо изузетну сарадњу са међународним ентитетима, попут Европола или Интерпола, са којима сарађујемо на свакодневном нивоу, баш у идентификацији извршилаца ових кривичних дјела. Наравно, запријећене су озбиљне кривичне казне. Оно што је битно напоменути је да чак и када се ради о дјеци која нису можда кривично одговорна, дешавали су се случајеви када је кривичну одговорност сносио родитељ", објашњава Богуновић.

Зато ако се то деси, дјеца не треба да ћуте већ одмах да кажу родитељима, а они да пријаве полицији.

Путин: Постоји један сценарио да Русија нападне Пољску

Путин: Постоји један сценарио да Русија нападне Пољску

Важно је и да родитељи контролишу дјетету телефон и да, ако пронађу порнографски садржај, пријаве школи, као што се то десило на Новом Београду.

Некада је било потребно велико информатичко знање, данас су довољне одређене платформе, па се свакодневно на друштвеним мрежама објављују порнографски садржаји. Сваки је кривично дјело, а тужилаштво је до сада процесуирало више од 500 особа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм