Predsjednik Odbora za KiM

Drecun: Priština pokazala da za nju ne postoje Srbi na sjeveru KiM

  • Извор: РТС
  • 25.04.2023. 09:20

Predsjednik Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da je Priština na izborima pokazala da za nju ne postoje Srbi na sjeveru Kosova i Metohije.

Nakon izbora koji su održani u četiri opštine na Kosovu i Metohiji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su se dogodile tektonske promjene – miran politički ustanak naroda koji više neće da trpi zulum i maltretiranje.

Komentarišući izbore, Milovan Drecun rekao je za RTS da je Priština jasno pokazala da za nju ne postoji Srbi na sjeveru KiM, te da im tu nije mjesto, kao i da želi da im nametne sopstvene interese na uštrb njihovog opstanka.

Vučić: Ovo su tektonske promjene - počeo je politički ustanak Srba

Vučić: Ovo su tektonske promjene - počeo je politički ustanak Srba

"Takvi izbori se sprovode u zemljama gdje su na vlasti vojne hunte. Kurtijeva militaristička hunta pokušala je da uz pomoć naoružanih specijalaca sprovede izbore u kontejnerima. Srpski narod je jedinstvo, uz Beograd poručio da ne prihvata da živi u lažnoj državi Kosovo, kao i da će sa svojom državom da brani svoje interese i opstanak", kaže Drecun.

"Nepremostive prepreke za ZSO"

Prema riječima predsjednika Odbora za KiM, uz takve probleme sada je potrebno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine u cilju normalizacije odnosa.

"Pritisak koji je Zapad vršio na Prištinu da formira ZSO, u tri poteza prebacio je na Beograd – to je vizna liberalizacija, gdje se srpski narod diskriminiše, početak procedure za prijem u Savjet Evropa i ova farsa od izbora", poručuje Drecun.

Izbori na sjeveru KiM bez Srba: Na biralištima više osoblja i policije nego birača

Izbori na sjeveru KiM bez Srba: Na biralištima više osoblja i policije nego birača

Gost RTS-a kaže da postoje "nepremostive" prepreke za formiranje ZSO.

"Albanci će sada imati apsolutnu većinu u četiri opštine na severu KiM – svoje gradonačelnike, a u dvije opštine i provizorijum od odbornika. Pitanje je i pred kim će novoizabrani gradonačelnici da polože zakletvu i kako će da donose odluke", ističe Drecun.

Govoreći o novoj rundi dijaloga između Beograda i Prištine koja će biti održana 2. maja, Drecun ocjenjuje da možemo da očekujemo "praznu priču" Prištine i zapadnih posrednika o formiranju ZSO, kao i da ništa neće moći precizno da se dogovori.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина