Odbačen od čopora

“Imamo tri kćerke i Gileta" - Porodica Avramović udomila divlju svinju

  • Izvor: RTS
  • 03.02.2022.17:22

Umjesto komšija stanovnicima Miletine kose, na obronku Sokolskih planina, društvo nerijetko prave divlje životinje.

Jednu od njih uspjeli su da pripitome, divlju svinju koja u domaćinstvu Avramovića boravi od proljeća.

Na 950 metara nadmorske visine, u netaknutoj prirodi Sokolskih planina, vukovi, medvjedi i lisice češći su od stanovnika koji se mogu izbrojati na prste jedne ruke. O skladu prirode i čovjeka u tom kraju govori i priča o divljoj svinji koja Avramoviće ne napušta već skoro godinu dana, piše “RTS”.

– Gile je došao početkom marta. Vidio sam ga tokom šetnje kroz šumu, bio je odbačen od čopora, ne vidim iz kog razloga, možda je bio trinaesto prase, pa je zbog toga i dobio ime Gile – kaže Aleksandar Avramović sa Miletine kose.

O skladnom životu sa divljom životinjom govori i Biljana.

– Imamo tri kćerke, sa Giletom su odrasle. Dok je Gile bio baš mali igrale su se s njim kao sa kućnim ljubimcem, nisu se razdvajale od njega, non-stop su ga mazile, trčale oko njega, vodile ga kao psa za sobom – prisjeća se Biljana Avramović.

Osim hrane i ljubavi, Gile je, kažu Avramovići, kod njih našao i smještaj. Iz šupe za drva istjerao je pse i mačke, i sada spava na njihovoj slami. Ipak, svi se dobro slažu, a često podijele i ručak. Osim prema ukućanima, Gile svoju mirnu narav pokazuje i prema komšijama.

– Planina je divljina, životinje su ovdje glavne, a ja živim na njihovom terenu. Gile dolazi kod mene, bolje se ponaša kod mene u gostima nego kod vlasnika – navodi Radovan Popović.

U dom porodice Avramović, Gile je došao sa dva kilograma, a sada ima više od stotinu. O tome koliko se ova divlja životinja pripitomila i odomaćila govori i to da i na nas strance reaguje potpuno pitomo, prenosi Blic.

Sokolskim planinama Gile se slobodno šeta, a prati ga, kažu, čista sreća, jer je samo uz nju uspio da preživi sezonu lova na divlje svinje. Kada će, i da li će, od Avramovića otići, teško je reći jer se, iako su vrata otvorena, uvijek vraća kući.

Tagovi: