Zadovoljni platama i fleksibilnim radnim vremenom

IT stručnjaci anonimno pišu o svojim platama, dosežu do 8.500 evra

  • Извор: РТС
  • 01.07.2022. 21:35

IT stručnjaci kod poslodavca najviše cijene fleksibilno radno vrijeme, mogućnost za rad od kuće, ali i mogućnost da rade na izazovnim projektima, podaci su sa platforme IT insajder gdje stručnjaci iz ove oblasti pišu o poslodavcima u Srbiji. Anonimno pišu i o svojim platama koje idu i do 8.500 evra.

Na platformi IT insajder, stručnjaci iz ove oblasti mogu da se informišu o poslodavcima u Srbiji, ali i da pišu o svom iskustvu.

Marko Vučetić sa sajta HelloWorld kaže da čak 75 odsto kandidata prvo pogleda profil kompanije, pa tek onda konkuriše za posao. Zato je, ističe, važno da sve informacije budu na jednom mjestu.

"Programeri i IT stručnjaci mogu vidjeti iskustva iz određenih kompanija i na osnovu toga mogu da formiraju percepciju o određenom brendu", rekao je Vučetić.

Navodi da su 62 odsto komentara pozitivna, a da se kod poslodavca najviše cijeni fleksibilno radno vrijeme. Tu su i izazovni projekti u kojima bi se moglo dodatno učiti.

"Fleksibilno radno vrijeme je nešto što im je mnogo bitno. Žele da rade od kuće dominantno i da u kancelariju idu u slučaju ukoliko za to baš postoji potreba", rekao je Vučetić.

Plate do 8.500 evra 

Osim što pišu recenzije o poslodavcima, na ovoj platformi IT stručnjaci anonimno pišu i o svojim platama.

"IT stručnjaci sada kao prosječnu platu zarađuju i do tri puta više u odnosu na ostala tržišta. Činjenica je da u IT moraju konstantno da rastu plate, to je tržište koje munjevitom brzinom raste i ti trendovi moraju da se plate", rekao je Vučetić i dodao da plata često zavisi od godina radnog iskustva.

Kako kaže, trenutna prosječna plata u Srbiji je 1.500 evra.

"Na ovoj platformi imamo veliki broj plata i postoje IT-evci, konkretno softver diveloper koji je zaposlen u Beogradu i zarađuje čak 8.500 evra prosječnu neto platu", rekao je Vučetić.

Dodaje da su sve recenzije verodostojne, a da njih čitaju i poslodavci koji, ističe, u situaciji kada je teško zaposliti dobrog IT stručnjaka – moraju voditi računa o tome kakav utisak ostavljaju.

(RTS)

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.