Srbija

Izliječite visok pritisak, dobijete rak

  • 16.11.2018. 16:50

Lijek koji je u izuzetno širokoj primjeni u Srbiji jer se daje skoro svim pacijentima koji su oboljeli od hipertenzije, a sadrži aktivnu supstancu hidrohlortiazid, može izazvati takozvani nemelanomski rak kože, posljednje je upozorenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) svim zdravstvenim radnicima u zemlji. 

U toj najvišoj instituciji za lijekove u Srbiji savjetovali su da pacijenti koji piju taj lijek prate sve promjene na svojoj koži i odmah obavijeste ljekara ako primijete neuobičajne pojave, prenosi "Blic.rs".

Kardiolozi kažu da taj lijek propisuju, uz ostalu terapiju za liječenje visokog pritiska, oboljelima kako bi se izbacio višak tečnosti iz njihovog organizma. Medikament spada u takozvane diuretike, čije se dejstvo ispoljava tako što se izbacivanjem suvišne tečnosti iz tijela snižava krvni pritisak i smanjuju otoci nastali od zadržavanja te tečnosti.

"Pacijenti redovno da pregledaju kožu"

Prema istim podacima, početna doza za hipertenziju je 12,5 miligrama, a ona se postepeno može povećavati dok se ne postigne željeni rezultat.

Nedavna statistika kaže da u Srbiji od povišenog krvnog pritiska boluje polovina odraslog stanovništva, oko 47 posto, dok svake godine od bolesti srca i krvnih sudova umre više od 50.000 ljudi.

Upravo zbog toliko široke upotrebe Agencija je u utorak, zajedno s nosiocima dozvola za stavljanje tog lijeka u promet, uputila pismo zdravstvenim radnicima o riziku "od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primenom hidrohlortiazida".

To su u ALIMS-u potvrdili za "Blic", a u obavještenju zdravstvenim radnicima piše da su farmakoepidemiološka istraživanja pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih karcinoma kože - bazocelularnog i planocelularnog karcinoma kod izlaganja visokim kumulativnim dozama tog lijeka.

"Pacijente koji primjenjuju hidrohlortiazid, sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima, potrebno je obavijestiti o riziku od nemelanomskih karcinoma kože i savjetovati im da redovno pregledaju kožu zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija, odnosno povreda kože ili promjena već postojećih lezija, kao i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obavijeste svog ljekara", stoji u upozorenju ALIMS-a.

Kako dalje piše u obavještenju zdravstvenim radnicima, sumnjive kožne pojave trebalo bi odmah da se pregledaju, a prema potrebi može da se uzme uzorak takve promjene za histološki pregled.

Osim savjeta ljekarima da kažu pacijentima da ograniče sunčanje i izlaganje UV zracima, neophodno je da ljekari "pažljivo razmotre upotreba hidrohlortiazida kod pacijenata koji su ranije imali karcinom kože".

U ALIMS-u su podsjetili ljekare da bi trebalo da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na lijek Nacionalnom centru za farmakovigilancu ili neželjena dejstva lijekova.

"Lijek oboljelima dajemo već godinama"

Prof. dr Miljko Ristić, čuveni kardiohirurg, kaže da se taj lijek u širokoj primjeni i da se daje ljudima koji su oboljeli od hipertenzije.

"To je jedan od klasičnih lijekova koji se daje posljednjih godina, a i duže, za liječenje hipertenzije. Svi lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje visokog pritiska, ali i drugih bolesti, imaju svoja neželjena dejstva. Ona se redovno bilježe i konstatira se njihova učestalost. Obaveza njihovih proizvođača je da obavijeste korisnike, odnosno pacijente, o tome. U zavisnoti koliko i kakavih neželjenih dejstava lijek ima on može da bude i povučen iz upotrebe - objašnjava prof. dr Miljko Ristić.

Prema njegovim riječima, ovaj lijek i dalje može da se koristi jer nije povučen s tržišta, a lijekovi koji se koriste za izbacivanje tečnosti iz organizma kod oboljelih od hipertenzije, neophodni su.

"Agencija za lijekove trebala bi obavijestiti građane koji su to alternativni lijekovi, a kojih ima na tržištu" navodi prof. dr Ristić.

Kako on objašnjava, dobro je što je ALIMS pozvala zdravstvene radnike da prijave sve sumnjive pojave tokom primjene lijeka jer, ako se rak kože otkrije na vrijeme, onda on može da bude izlječiv.

"Pacijenti oboljeli od kardiovaskularnih bolesti imaju i hipertenziju jer je upravo ona uzrok tih bolesti. Vodeći smo u Evropi već decenijama po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti. U Srbiji oko 55 posto pacijenata umire od kardiovaskularnih bolesti, dok 45 posto njih od svih drugih - kaže prof. dr. Ristić.

Dvije velike studije

Kako je objavljeno u pismu ALIMS-a zdravstvenim radnicima, lijekovi koji sadrže hidrohlortiazid imaju široku primjenu u liječenju hipertenzije, kao i kod liječenja otoka koji su povezani sa srčanim i drugim bolestima, ali hronične insuficijencije ili slabosti srca.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина