Srpski diplomata

Јovanović: Izjava Turkovićeve atak na Ustav BiH i poziv u boj

  • 12.12.2020. 13:29

Srpski diplomata Vladislav Јovanović smatra da izjava ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković o ukidanju Republike Srpske predstavlja atak na Ustav BiH, na mirovni sporazum i "poziv u boj" za unutrašnje razračunavanje da bi se postigla kompaktna cjelina - unitarna BiH.

- Mislim da je to "fu pa" /fax pas - pogrešan korak/ ministra spoljnih poslova, koja je van okvira svojih nadležnosti počela da se bavi unutrašnjom politikom na kontraproduktivan način, koji ne pomaže rešavanju postojećih problema, već samo potpaljivanju novih vatri nepoverenja i uverenja da jedna strana ne misli dobro drugoj - rekao je Јovanović Srni.

On smatra da bi "nesrećnu izjavu" Turkovićeve najbolje bilo što prije zaboraviti, a da sama ministarka izvuče zaključke za svoj dalji rad.

- Ta izjava je po sebi nesrećna i bilo bi najbolje da je zaborave svi, uključujući i bošnjački narod - izjavio je Јovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova Savezne Republike /SR/ Јugoslavije.

Dugogodišnji srpski diplomata kaže da ga iznenađuje to da jedan ministar spoljnih poslova može toliko da se posveti unutrašnjim pitanjima svoje države, a da nije za to ovlašćen i da čak ide tako daleko da vrši poređenja koja su neuporediva.

- Začuđujuća je izjava ministra spoljnih poslova u Savetu ministara, koja se ne bavi poslom iz svog mandata - uređenjem odnosa svoje države sa drugim državama, unapređenjem i, eventualno, rješavanjem problema sa drugim državama, nego se isključivo posvećuje unutrašnjim pitanjima i to strukturalnim i životnim, za koje nijedan ministar spoljnih poslova nije ovlašten da se bavi - rekao je Јovanović.

On je pojasnio da ministar spoljnih poslova može da ima svoje mišljenje, može o tome da govori na sjednici Savjeta ministara, ali ne i da govori javno o unutrašnjoj situaciji, a zadužen je za spoljne odnose.

- Gospođa ministarka se služila i diskvalifikacijama. Ne može uopšte da bude shvatljivo za prosječnog, razumnog čoveka u 21. veku da se u ostvarenju političkog cilja u pomoć priziva čak i Hitler - istakao je Јovanović.

On je ocijenio da Turkovićeva time nije učinila nikakvo dobro svojoj zemlji u smislu smirivanja unutrašnjih nesuglasica i suprotnosti i pravljenja puta za njihovo prevazilaženje na osnovama koje su nezamjenjive za BiH.

Te nezamjenjive osnove, dodao je, jesu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda jednaka u pravima i dva entiteta koji su konstitutivni činioci postojanja BiH.

On je podsjetio da je tako rekao mirovni sporazum u Dejtonu i to je bio uslov za prestanak rata koji je prethodio stvaranju Dejtonske BiH.

Turkovićeva je sinoć gostujući na Fejs televiziji pozvala na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika uporedila sa Hitlerom.