Svjedok tužilaštva

Kako je Kapetan Dragan jednom rečenicom srušio nade Haga da osudi Miloševića

  • Извор: АТВ
  • 22.11.2021. 22:45

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan tokom suđenja bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u Hagu pojavio se kao svjedok tužilaštva.

Bio je ključni svjedok čije bi svjedočenje sigurno potvrdilo optužbu tužilaštva da je Milošević učestvovao u "zločinačkom poduhvatu".

Iako Vasiljković nakon toga nikada nije osporavao da je bio u direktnoj komunikaciji sa Jovicom Stanišićem, tadašnjim šefom DB-a i Frankom Simatovićem uz pomoć kojih je formirao Knindže, a zatim ustanovio i temelje formacije koja će poslije biti poznata kao Jedinica za specijalne operacije ili kratko JSO.

Ključna izjava da je Milošević naređivao šta da se dešava u Krajini bila je potpisana od strane Dragana Vasiljkovića i predočena na suđenju Miloševiću. Uvrštena je kao dokaz protiv Miloševića.

A onda obrt...

Tokom unakrsnog ispitivanja, Milošević je pitao Kapetana Dragana da li je on ili bilo ko iz Srbije imao ikakve veze ili uticaja na dešavanja u Krajini i formiranju Knindži, na šta je Vasiljković rekao "apsolutno ne".

Nakon tog odgovora, nastao je muk u sudnici. Tužilac je zatražio da se ponovo pročita izjava koju je dao Vasiljković što je on i učinio. U toj izjavi, Vasiljković optužuje Miloševića da je on odlučivao. Nakon čitanja, Vasiljković je samo rekao "Hej oprosti. Ne prihvatam ovu izjavu".

Kapetan je tvrdio da je mislio na obavještajne strukture Krajine, a ne Srbije i da su njegove riječi pogrešno protumačeno.

Nakon toga, tužilac ga je pitao da li se u posljednja dva dana čuo sa nekim iz vrha državne bezbjednosti Srbije, na šta je Vasiljković odgovorio potvrdno.

"Čuo sam se sa Frenkijem, samo da mu kažem, tu sam, živ sam, gledaš li suđenje".

Poslije te izjave, svi u sudnici su znali da glavni argument i oružje kojim bi osudili Miloševića je palo u vodu.

U dokumentarnom filmu "Suđenje Miloševiću", glavni tužilac Džefri Najs je izjavio:

"Najbolji dokazi koje je dužilaštvo imalo je išlo preko najgoreg svjedoka. Bez obzira je li planirao ispočetka to reći ili su se stvari promijenile preko noći. Ili oboje. Nije bitno, bio je svjedok kojeg nisu smjeli pozvati."


  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином