Nekadašnji komandant JSO stupio u štrajk glađu

Kapetan Dragan za ATV: Razumijem frustraciju Legije

  • Извор: АТВ
  • 03.11.2021. 12:19

Milorad Ulemek Legija osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, u požarevačkoj Zabeli otpočeo je štrajk glađu. Kako za ATV kaže Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, slučaj Legije nije povezan sa Zvezdanom Jovanovićem.

"Na osnovu mojih informacija, Zvezdan Jovanović nema nikakve veze sa ovim štrajkom, površno je upoznat jer nema kontakta niti sa Legijom niti sa drugim zatvorenicima", kaže Kapetan Dragan.

On poručuje da lično razumije frustraciju i očaj čovjeka koji je već duže od 18 godina izolovan, iako na tu samicu nikada nije osuđen.

"Milorad Ulemek je kažnjen zatvorom a ne samicom i ne izolacijom. Ja sam sam proveo više godina u izolaciji, ni blizu koliko Milorad i ni blizu pod tako drakonskim uslovima. Ali, za razliku od Milorada ja sam svjesno kršio postavljena pravila u ustaškom zarobljeništvu dok je Milorad već skoro dvije decenije primjeran zatvorenik. Ne mogu da nađem opravdanje zašto se Milorad već skoro dvije decenije drži u takvim, nehumanim i neljudskim uslovima i svi se moramo složiti da pored toga što Milorad nije osuđen na takve uslove, ničim nije ni zaslužio takav tretman. Osim, možda zato što je Srbin ili zato što i pored svega, veliki broj Srba ga i dan danas doživljava kao heroja", kaže Vasiljković i pita se da li bi Legija imao isti tretman da je Hrvat ili Albanac, a ne Srbin.

Ulemek je stupio u štrajk zbog toga što nema pravo na posjete u posebnim prostorijama, kao ni pravo na obrazovanje i rad, potvrdio je njegov advokat Aleksandar Kovačević.

"Ovo je uradio zbog odsustva reakcije na pritužbe koje su upućivane u skladu sa zakonom, povodom kršenja prava ne samo prema njemu, već prema svim zatvorenicima iz posebnog odjeljenja. Oni nemaju pravo na obrazovanje, rad, posete u posebnim prostorijama sa bliskim licima (takozvana ljubavna soba). Na dvije godine im se preispituje da li se produžava boravak ili prestaje, a prilikom donošenja tog rješenja ni on, a ni ja kao njegov branilac nemamo pravo na uvid u izvještaj službi, a upravo ti izvještaji sadrže razlog za boravak u samici", rekao je Kovačević.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)