Specijalni izaslanik EU

Lajčak: Mora se postići dogovor da Srbi na Kosovu i Metohiji glasaju 3. aprila

  • Извор: СРНА
  • 16.03.2022. 22:25

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da se veoma mora postići politički dogovor koji bi omogućio Srbima na Kosovu i Metohiji da ostvare pravo glasa na izborima 3. aprila.

Lajčak je rekao da su u svakodnevnom kontaktu sa institucijama Prištine i Beograda kako bi se pronašlo rješenje za održavanje izbora na teritoriji Kosova i Metohije, koji su raspisani u Srbiji za 3. april.

On je naveo da se bliži dan izbora, tako da se veoma brzo mora postići politički dogovor dvije strane koji bi omogućio Srbima na Kosovu i Metohiji da ostvare svoje pravo glasa, a da ne bi narušio ustavnost tzv. Kosova, prenosi RTS.

"Ne mogu da kažem da sastanak nije održan, jer smo 11 časova zajedno razgovarali o različitim temama i pitanjima, odvojeno sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem", rekao je Lajčak.

Ukazao je da nije tajna da su očekivanja razičita, i za Beograd i za Prištinu.

Kada je riječ o pitanju nestalih, Lajčak je rekao da je to veoma osjetljiva tema koja ne zahtijeva samo političko opredjeljenje, već je to osjetljivo humanitarno pitanje i u interesu je obje strane.

"EU želi da riješi sudbinu hiljada nestalih. I zbog toga želimo da se dogovorimo o mjerama i mehanizmima za ubrzanje ovog procesa rada i suštine cijelog ovog pitanja", rekao je Lajčak.


  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок