Kuršumlija

Milan (31) živi sam u selu, i nema namjeru da se vrati u grad

  • Извор: Блиц
  • 05.04.2023. 10:35

Selo Šatra, u srcu Toplice kod Kuršumlije (Srbija), ima samo jednog stanovnika, tridesetjednogodišnjeg Milana Vasiljevića. Milan je nakon dugogodišnjeg života u Beogradu gdje je i rođen, odlučio da napusti užurban gradski život i vrati se u svoju djedovinu.

Odlučivši se da se vrati svojim korijenima, Milanova najveća želja bila je da iskusi kako su to živjeli njegovi pradjedovi. Odluku je donio prije tri godine, kada se i preselio u ovo selo koje se nalazi uz samu administrativnu granicu sa Kosovom.

Odlučujući trenutak za preseljenje bio je početak kovida koji ga je natjerao da svoj život promijeni iz korijena.

– Presudan trenutak za preseljenje upravo je bila korona. Ono zatvaranje silno, rekao sam sebi, Milane tebi je najbitnija sloboda. I to je bilo to, želio sam da se vratim ovdje, svojim korijenima, svojoj zemlji, svom imanju, da čuvam svoju šumu, svoju djedovinu – rekao je Milan koji je odlučan u tome da ostane u selu Šatra, u kojoj niko od njegove porodie posljednjih 30 godina nije živio.

Dom pronašao na selu

Od kada se preselio, Milan kaže da se nije pokajao, te da je i pored kuće i stana u Beogradu, u ovom selu je konačno pronašao svoj dom. A kako do prvog asfaltiranog puta putuje oko 45 minuta, kaže da je jedino to ono što bi volio da je drugačije.

– Mogao bih reći da je to jedina stvar koju bih volio da je drugačija u ovoj mojoj životnoj priči. Putujem dosta dugo do puta, ali opet nemam potrebe da idem stalno do grada. Volim i što nema nikog – rekao je Milan.

Ovaj gorštak iz Beograda je uprkos nedostatku vode u ovom selu, uspio sa tri kilometara da dovede vodu.

– Sve sa vodom ima posebnu priču. Moj pradjed i čukundjed su ovde živjeli a nisu imali vodu. Možda je nekom nezamislivo, ali vukli su vodu sa velikih daljina. Onda smo otac i ja odlučili da je sprovedemo. Zanimljivo je da je pradjed u imanet svojoj djeci ostavio samo to, da nekada sprovedu vodu na imanju – rekao je on, smatrajući da je upravo taj poduhvat sa vodom dao život ovom selu.



Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју: Митрополит Тихон

    ''АТВ интервју: Митрополит Тихон

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:20 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.