Srbija

Nađena hraniteljska porodica za djevojčicu koju je otac držao zatočenu

  • Извор: Б92
  • 19.05.2023. 18:52

Za djevojčicu iz Mirijeva, koju je otac držao zatočenu u stanu, pronađena je hraniteljska porodica u koju će biti smještena nakon liječenja.

Pred sudom je pokrenut postupak lišavanja roditeljskog prava oba roditelja djeteta.

Nove informacije o slučaju djevojčice koji je nedavno potresao cijelu Srbiju iznijela je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

Rekla je da je djevojčica još u Tiršovoj i da fizički napreduje svakim danom, piše "Euronews".

"Trebaće joj duži period psihološke podrške i imamo čitav plan aktivnosti kojom će takva vrsta podrške da bude pružena djetetu", rekla je Kisić u Skupštini Srbije navodeći da se djevojčici vratio osmijeh na lice.

Utvrđeno je da će o daljoj zaštiti djeteta brinuti Centar za socijalni rad Palilua, a ministarka je navela da je određen i neposredni staratelj, stručni radnik organa starateljstva.

"Izvršen je izbor adekvatne hraniteljske porodice, gde će dete biti smješteno nakon liječenja. Centar za porodični smještaj i usvojenje Beograd i zdravstvena ustanova u kojoj se dijete liječi sačinili su detaljan plan za pripremu djeteta za odlazak u hraniteljsku porodicu", rekla je Kisić.

Hraniteljskoj porodici će nakon smještaja djeteta biti obezbjeđenja intenzivna stručna podrška u periodu prilagođavanja djeteta na nove porodične okolnosti.

"Centar za socijalni rad Palilula je kod nadležnog suda pokrenulo postupak lišavanja roditeljskog prava oba roditelja djeteta", zaključila je Kisić.

Bila izgladnela, neuhranjena, dezorjentisana

Podsjećamo, policija je djevojčicu (8) našla zaključanu u stanu u Mirijevu 27. marta. Dijete je bilo u kadi izgladnjelo, neuhranjeno, dezorjentisano. Zbrinuta je u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj. Otac je uhapšen dan kasnije na karaburmi.

Javnost je tada bila zatečena kada su počeli da se pojavljuju novi detalji slučaja. Dijete nije bilo upisano u školu i bilo je potpuno nevidljivo za sistem.

Još je u porodilištu (2015) prijavljeno da se roditelji o djetetu ne brinu adekvatno. Centar za socijalni rad smjestio je bebu u Zvečansku i pokrenut je postupak da se majka djevojčice potpuno liši roditeljskog prava, a otac djelimično.

Za taj slučaj nadležan je bio Prvi osnovni sud u Beogradu, a presuda je donijeta na osnovu mišljenja Кomisije sudskih vještaka Кlinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" iz maja 2017. godine.

Sud je tada doneo pravnosnažnu presudu kojom je majku djelimično lišio roditeljskog prava i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloljetnog djeteta, dok su odbijeni zahtjevi da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac djelimično liši roditeljskog prava.

Kako otac nije djelimično lišen roditeljskog prava to je automatski značilo da dijete može da živi sa njim. Od tada je napravljeno niz propusta. Otac je nije vodio na sistematske preglede, nije upisana u školu.

Žena sa kojom je živio prijavila ga je za nasilje. Tada je policiji rekla da sa njim živi i njegova kćerka i da će dijete umrijeti od gladi. Tada je klupko počelo da se odmotava.

Podignuta optužnica protiv oca

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Uroša P, koji je držao u stanu zatočenu kćerku (8).

Njemu se na teret stavljaju krivično djelo nasilje u porodici, kao i zlostavljanje i mučenje.

Tužilaštvo traži da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora i da mu se izrekne obavezno liječenje od narkomanije i alkoholizma.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)