Vlastimir Ćirić

Nastavnik prodao djedovinu da završi krov škole, sada živi bez vode i kupatila

  • Извор: Телеграф
  • 05.04.2023. 12:04

U iznajmljenoj kući bez vode, kupatila i wc-a u Kovanlučkoj ulici na periferiji Niša živi Vlastimir Ćirić (91), prosvetni radnik u penziji. Ćirić je bio dugogodišnji direktor osnovne škole u Svođu i nastavnik psihologije i pedagogije u selima vlasotinačke opštine. Sve je dao društvu, za sebe nije tražio ništa i ponosan je na to. Danas živi zaboravljen gotovo od svih u nehumanim uslovima za život.

Životna priča Vlastimira Ćirića je velika i bolna. Počeo je da radi čim je završio služenje vojnog roka i to kao učitelj. Prvo službovanje bilo mu je u selima na teriotoriji Crne Trave. Bio je mladi učitelj, sa snovima i idealima i velikom željom da pomogne društvu. I pomogao je, a u tom davanju zaboravio je na sebe.

Imao je i veliku porodičnu tragediju, sin jedinac poginuo je u saobraćajnoj nesreći u tridesettrećoj godini. Da je bilo drugačije, sada ne bi bio sam, oko njega bi bili sin, snaha, unuci, piše portal Srbija Vesti.

Ovo je pjevačica zbog koje je izbila tuča u kafani

Ovo je pjevačica zbog koje je izbila tuča u kafani

U kućici za koju plaća najam jer nije njegova, u ulici bez asfalta, danas u 91. godini, kaže da je radeći za prosperitet društva jednostavno zaboravio da sebi napravi krov nad glavom. Penzija koju prima pokriva troškove za skroman život, jer kako popušta zdravlje tako veći dio odlazi na lijekove. Povremeno ga posjećuje kućna njega, ima samo riječi hvale za njih.

"Ova kuća nema vodu, nema kupatilo, a wc je napolju. U teškim uslovima živim, nehumanim. Moj moto je cijelog života bio pomoći drugima, društvu i ponosan sam na to. Shvatao sam društvene potrebe i one su za mene uvijek bile ispred ličnih. Sebi nisam obezbijedio krov nad glavom, a organizovao sam mnogo akcija da bih pomogao drugima“, kaže danas devedesetjednogodišnji Vlastimir Ćirić.

Zaspao je na stolici pored peći na drva, pao i slomio kuk. Vezan je za postelju već nekoliko nedjelja, operacija je bila rizična u njegovim godinama, pa nije ni urađena. Obilaze ga rijetki prijatelji koji se još uvijek sjećaju koliko je učinio za društvo, posebno za školu u selu Svođe.

Aca Stefanović, defektolog i sam prosvetni radnik jedan je od rijetkih koji mu redovno dođe u posjetu. Prvi put je Ćirića vidio u selu Svođe, kada je imao četiri godine.

Prebio me i vukao po ulici - Uznemirujuće fotografije

Prebio me i vukao po ulici - Uznemirujuće fotografije "Lepog" iz bolnice

"Kao direktor dobio je kuću koju je dijelio sa seoskim ljekarom. Kada su u selo došli učitelji, dao im je dio u kome je bio sa ženom i sinom i povukao se u dvije sobe. Kada se završavala škola u Svođu, nedostajao je novac. Prodao je djedovinu i sam finansirao izgradnju krova, a pogledajte kako sada živi. Koliko dugo još može tako. Hitno mu je potreban neki smještaj da bar posljednje dane provede onako kako je zaslužio”, ističe Aca Stefanović.

Devedesti rođendan Vlastimir Ćirić, ili čika Laki, proslavio je 19. oktobra prošle godine. Tortu mu je napravila kćerka njegovog pobratima Tomislava Spasića. Vlastimi i Tomislav u šali kažu da zajedno imaju 180 godina života i 60 godina direktorovanja u seoskim školama. Tomislav je nastavnik istorije i geografije u penziji, a upoznali su se daleke 1953. godine. Sjećanja na vremena kada su sela bila živa, a školska dvorišta puna đaka su im draga, ali i sjetna. Zbližila su ih ista shvatanja života i društva, a pobratimstvo traje do današnjih dana.

"U to vrijeme je selo Svođe bilo centar kulturnih dešavanja. Organizovali smo priredbe, takmičenja, susrete sela, prvu harmoniku. Sala je bila mala da primi sve koji su htjeli da dođu na te priredbe, mi smo često bili i voditelji programa. Dolazili su i iz okolnih sela, mnogo se radilo“, prisjeća se Spasić srećnijih vremena.

U akciji Europola zaplijenjeno preko 1.600 komada oružja, uhapšeno sedam osoba

U akciji Europola zaplijenjeno preko 1.600 komada oružja, uhapšeno sedam osoba

Danas je sve drugačije. Čuveni slogan "ne pitaj šta država može da učini za tebe, već šta ti možeš da učiniš za državu" izgubio je svaki smisao. Imao je smisla u vrijeme dok su se ljudi makar malo osjećali kao dio države, a država na njihovu lojalnost uzvraćala.

Vlastimira Ćirića se društvo, kome je dao sve što ima, danas ne sjeća.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.