Nemiri nastavljeni

NATO šalje još vojnika na Kosmet - Rusija: Regiji prijeti eksplozija, ozbiljno pratimo

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2023. 17:02

NATO je najavio da šalje dodatne snage na Kosmet nakon sukoba KFOR-a i Srba. Trideset NATO-ovih vojnika i 52 Srbina povrijeđeni su u jučerašnjim sukobima. Evropska unija i Sjevernoatlantski savez pozvali su na deeskalaciju nasilja.

Nemiri na Kosmetu izbili su kada su albanski gradonačelnici ušli u opštine na sjevernom, većinski srpskom dijelu, što su u petak kritikovali SAD i zapadni saveznici. Srbi su bojkotovali te izbore održane u aprilu. "Kao odgovor na nedavne nemire i povrijeđivanja 30 članova KFOR-a, NATO je naredio slanje Operativnih rezervnih snaga (ORF) na Zapadni Balkan", saopštio je vojni savez. 

Razbijena dva automobila

U međuvremenu Srbi su u mjestu Leposaviću razbili dva automobila albanskih novinara.

"FUCK YOU B-1B" - Poruka američkom bombarderu iz Banjaluke

Razbijeno je još jedno vozilo druge medijske kuće. Niko nije povrijeđen u ta dva incidenta. 

Aleksandar Vučić je od ambasadora zapadnih zemalja zatražio da "urazume" kosovskog premijera Aljbina Kurtija, kojeg smatra odgovornim za najnovije incidente.

Vučić se sastao s ambasadorima Kine i Rusije

Vučić je ambasadorima tzv. kvinte - SAD-a, Britanije, Njemačke, Italije i Francuske istakao "veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost" navodeći kako jedan dio međunarodne zajednice nastavlja tolerirati "jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom".

Srbi na sjeveru KiM najavili masovnije proteste ukoliko se ne ispune zahtjevi

Srbi na sjeveru KiM najavili masovnije proteste ukoliko se ne ispune zahtjevi

Ustakao je da "Albin Kurti mora povući" posebne policijske jedinice "jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju".

Vučić se sastao i s ambasadorima Kine i Rusije u Beogradu. Prema saopštenju iz Vučićeve kancelarije, Kina je istaknula zabrinutost zbog incidenta i podržava napore Srbije "u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i protivi se jednostranim akcijama Prištine".

Poslije sastanka s ambasadorom Rusije saopšteno je da Moskva ima "najozbiljniji pristup" u praćenju razvoja situacije i drži da "razvoj događaja može izazvati ozbiljnu krizu, čak eksploziju u cijeloj regiji".

Predsjednik Ugande potpisao: Za

Predsjednik Ugande potpisao: Za "tešku homoseksualnost" leti glava


  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)