NATO bombardovanje

Navršava se 22 godine od ubistva izbjeglica i staraca u Surdulici

  • 30.05.2021. 10:17

BEOGRAD - Sutra se navršava 22 godina od NATO bombardovanja Surdulice gdje je ubijeno 15 Srba izbjeglih iz Republike Srpske Krajine /RSK/ smještenih u paviljone Specijalne bolnice za plućne bolesti i četiri korisnika Staračkog doma u tom gradu, a više desetina lica je povrijeđeno, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

U saopštenju je navedeno da za izgubljene živote izbjeglica iz Like i Korduna i staraca iz Srbije niko nikada nije odgovarao, a da su oni postali kolateralna šteta u "humanitarnoj misiji" apsurdnog i ciničnog naziva "Milosrdni anđeo".

U noći između 30. i 31. maja 1999. godine ubijeni su Bosiljka Malobabić /53/ i njena djeca Milena /20/, Rade /19/ i Milenko /16/, Mila Slijepčević /90/, Dušan Manojlović /72/, Milica Manojlović /77/, svi izbjegli iz Sjenička kod Karlovca.

NATO avijacija ubila je i Slavka Popovića /60/, Đorđa Pavkovića /45/ i Danicu Malešević /61/ iz Krnjaka, Napijala Dragića /70/ iz Vojnića, Bogdanku Janjanin /74/ iz Vrgin Mosta, Petra Budisavljevića /60/ iz Vrhovine, Radu Žigića /52/ iz Korenica i Milanka Vučkovića /65/ iz Duge Rese.

U obližnjem staračkom domu ubijeni su Stana Rašić /66/ iz Vranja, Bosna Milanović /68/ i Stamen Rangelov /61/ iz Surdulice, te Desanka Veličković /67/ iz Vladičinog Hana.

Dijelovi tijela ubijenih Srba iz RSK izvlačeni su nekoliko dana iz ruševina i skupljani sa okolnih stabala, te je vršena rekonstrukcija radi identifikacije.

Međutim, dejstva bombardovanja su bila toliko razorna da je kompletno uništen anatomski sastav, kako čvrstih tako i mekih tkiva, za nekoliko tijela zbog čega su, uprkos upornosti i želji patologa, ostali neidentifikovani Milica Manojlović i braća Rade i Milenko Malobabić.

Posmrtni ostaci izbjeglica sahranjeni su na Masuričkom groblju u Surdulici, daleko od njihovog zavičaja u Lici i na Kordunu, koji su napustili u avgustu 1995. godine tokom akcije hrvatske vojske "Oluja", gdje ih UN nije zaštitio iako se radilo o zaštićenom području.