Velika Hoča

Obilježeno 20 godina od nestanka srpskih novinara

  • 21.08.2018. 15:04

Članovi Društva novinara Kosova i Metohije obilježili su danas u Velikoj Hoči kod Orahovca 20 godina od nestanka novinara Radio-televizije Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića i poručili da neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Na današnji dan prije dvije decenije Slavuj i Perenić su krenuli u Zočište nadomak Orahovca kako bi intervjuisali monane iz Manastira Zočište koji su prethodno bili kidnapovani, ali im se, kako su ranije izjavili očevici, iz Velike Hoče gubi svaki trag. 

Članovi Društva novinara Kosova i Metohije i Udruženja novinara Srbije su ispred spomen-ploče koja je u više navrata rušena i razbijana zatražili obnavljanje istrage o svim slučajevima nestanka i ubistava novinara na Kosmetu. 

Predsjednik Društva novinara Kosova i Metohije, ogranka Udruženja novinara Srbije, Budimir Ničić poručio je da novinari neće odustati od borbe za istinu i pravdu navodeći da su kolege iz Beograda u posljednjih godinu dana dale poseban doprinos u tom smjeru serijom istraživačkih priča o svim slučajevima nestanka i ubistava novinara na Kosmetu. 

"Ovo više nije samo pitanje pravde, ovo je pitanje da li pristajemo da živimo sa ubicama, zločincima, kidnaperima", rekao je Ničić i dodao da niko od zločinaca nije pronađen, niti izveden pred lice pravde. 

Novinar i pisac Živojin Rakočević rekao je da su Slavuj i Perenić postali simbol u koji se ulila sva novinarska profesija i zato novinari ne smiju dozvoliti da istina umre. 

"U tih dvadeset godina praznine stali su i životi 12 ubijenih, nestalih kolega novinara. Stalo je poniženje koje svi mi dobro osećamo i zato danas ne tražimo, mi zahtevamo, optužujemo institucije da su 20 godina saučesnici u zločinu, jer nisu ništa uradili da se bilo koji zločin nad novinarima procesuira", rekao je Rakočević, naglašavajući da se sloboda ne smije oduzeti nikome, a posebno ne novinarima. 

Ispred spomen-ploče nestalim novinarima poručeno je nadležnim institucijama da će novinari nastaviti da se okupljaju i traže rasvjetljavanje istine o stradanju Slavuja i Perenića, kao i svih novinara koji su nestali na Kosmetu. 
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.