Velika Hoča

Vučić sa Srđanom Petrovićem: Svaki Srbin je ponosan kako ste se držali

  • Извор: РТС
  • 12.12.2022. 12:21

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je tokom razgovora sa vlasnikom vinarije Srđanom Petrovićem iz Velike Hoče, kome su policija i carina prištinskih vlasti zaplijenili krajem prošle nedjelje gotovo svo proizvedeno vino, oko 42.000 litara, da nema Srbina koji nije bio ponosan na to kako se porodica Petrovića držala u tim teškim trenucima.

Predsjednik Srbije je poručio Srđanu Petroviću  da ne brinu oko napravljenog gubitka i obećao pomoć.

"Pomogli smo i pomoći ćemo porodici Petrović koliko smo mogli, više smo govorili o Velikoj Hoči i Srbima koji tamo žive, razgovarali smo kako da pomognemo da mladi ljudi ostanu tamo, da ulažemo da naš narod opstane", rekao je Vučić.

Vučić je porodici Petrović poručio da ne brinu zbog zapljene vina jer kako kaže "oni ne znaju razliku između vranca, prokupca, gamea, graševine i drugih sorti vina, pa su izmiješali sve".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa porodicom Petrović da je veoma ponosan na to što ih Srbija ima i zahvalan im što čuvaju srpsko ime i prezime u Metohiji gdje je Srba tako malo ostalo.

Navodi da su više razgovarili o Velikoj Hoči, o 427 Srba koji žive u toj metohijskoj enklavi.

"Pomogli smo i uredili smo Trg u toj predivnoj enklavi, ali razgovaramo i kako da pomognemo ostanak i opstanak tamo prije svega mladih, šta je još potrebno da uložimo, a da nas ne ometaju pri tom ulaganju da bi naš narod mogao da opstane na svojim ognjištima", naveo je predsednik.

Kako kaže, danas su razgovarali i o sajmu vina u Mitrovici, o sljedećem Otvorenom Balkanu, odnosno o učešću Srđana i Milana Petrovića sa svojim vinima na tim manifestacijama.

"Onoliko koliko malo možemo da pomognemo, u gotovo za nas nemogućim uslovima, mi ćemo to da uradimo", kazao je.

Porodici Petrović je zahvalan na tome što i kada im je najteže i kada im sa dugim cijevima upadaju u kuću, oni nisu krili ni svoje prezime, ni svoje ime, ni pripadnost svom srpskom rodu.

Istakao je da je u njima vidio nevjerovatnu snagu i opredijeljenost i kod djece da ostanu da žive u Velikoj Hoči.

"Ponosan sam na sve ove divne ljude, na to što ih imamo, na njihov duh, snagu i zahvalan sam im što čuvaju srpsko ime i prezime u Metohiji gdje nas je tako malo ostalo i tako nepokolebljivo, čvrsto i snažno rade da samo u ime Srbije i svih nas mogu da kažem jedno veliko hvala", kazao je Vučić.

Тагови: