Имао поткожну израслину

Остао без шаке због грешке љекара: Оперисан без провјере налаза

  • Извор: Агенције
  • 07.03.2024. 13:11

Због поткожне израслине коју му је љекар уклонио без провјере налаза, након чега су, усљед компликација пацијенту касније одстрањени прсти и цијела десна шака, правоснажном пресудом Вишег суда, Општа болница је у обавези да му исплати 3,4 милиона динара одштете са затезном каматом, као и да се пацијенту до његове 65. године исплаћује мјесечна накнада од 22.497 динара почев од 1. јула 2019, али и да Болница за судске трошкове плати 607.704 динара.

Пацијент Г. Ђ. који се, како пише у пресуди Вишег суда у Прокупљу, почетком 2017. године јавио прокупачкој Болници због поткожне израслине, прегледан је и у његов медицински картон је уписана дијагноза, а послије неколико дана поново се јавља на преглед, гдје је констатовано да је стање боље и да је контролу потребно обавити по потреби. 

Марта 2017. љекар је обавио другу пункцију хидрома, након чега се пацијент поново јавио средином октобра исте године, када је љекар у амбуланти без икаквих лабораторијских налаза, ултра-звука или снимака обавио оперативни захват ради уклањања хидрома.


Бањалучки ”горштак” поново изиграо суд, предмету пријети застара!

Бањалучки ”горштак” поново изиграо суд, предмету пријети застара!

Поред тога, пацијент од љекара није обавијештен о давању пристанка на предложену интервенцију ни писмено, ни усмено, а нису му предочене ни могуће посљедице и ризици интервенције - каже се између осталог у пресуди Вишег суда.

Истог дана након оперативног захвата у Прокупљу долази до компликација и отока на десној руци пацијента, због чега је касније пребачен на даље лијечење на Институт за радиологију УКЦ Ниш, а затим и у Ургентни центар Клиничког центра Србије и Специјалну болницу за хипербаричну медицину у Београду, а након више оперативних захвата због гангрене, отпуштен је са лијечења са уклоњеним прстима десне шаке и цијеле шаке.

Суд је констатовао да љекар прокупачке Болнице није поступио по одредбама Закона о правима пацијента који прописује да због стручне грешке здравственог радника пацијент има право на накнаду штете. У налазу и мишљењу вјештака стоји да у поступању УКЦ Ниш и Клиничког центра Србије у Београду не постоје било какви пропусти, док код Опште болнице постоје пропусти који се огледају у несачињавању оперативне листе и невршењу патохистолошког прегледа материјала - каже се у пресуди. 


Огласила се дјевојка коју оптужују да туче мушкарце по Кнежеву

Огласила се дјевојка коју оптужују да туче мушкарце по Кнежеву

Вјештачењем је, након свих проблема које је имао пацијент Г. Ђ, утврђен степен инвалидитета 35%, због чега је 2019. године добио инвалидску пензију од 16.314 динара, а разлику до плате од 38.812 динара коју је примао у фирми гдје је био запослен до медицинске интервенције, исплаћиваће мјесечно прокупачка Болница до његове 65. године.

Тужилаштво одбацило кривичну пријаву против доктора

У прокупачком Основном тужилаштву сазнају "Јужне Вести" да је против ортопеда прокупачке Болнице адвокат пацијента Г. Ђ. 2018. године поднио кривичну пријаву која је, након утврђивања свих околности, 2020. године одбачена.

Пријава се односила на дјело против здравља људи.

Одштета блокирала рачун Болнице

Сада већ бивша директорка Сњежана Арсић сматра да су овом пресудом на губитку само пацијенти, јер је блокадом рачуна отежан рад Болнице.

"Није у реду да рачун Болнице буде блокиран и држава би то некако требала да ријеши јер су питању животи пацијената. Болница није дрвна, жељезна или папирна индустрија, ми морамо да функционишемо и да се бринемо о пацијентима који су блокадом рачуна једино угрожени", прокоментарисала је сада већ бивша директорка.


Ево када почиње исплата пензија: Огласило се Министарство

Ево када почиње исплата пензија: Огласило се Министарство

Рачун са кога се исплаћују плате запослених не може бити блокиран и они ће примати плате и даље редовно, а прокупачка Болница није једина у Топлици са блокираним рачуном. Како су раније "Јужне вести" писале, и рачун Дома здравља у Житорађи је, према званичним подацима НБС, у блокади још од 28. фебруара 2019. године и то за износ нешто већи од 33, 5 милиона динара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)