ATV

Код Оџака

Откривено шта радник није урадио и тако изазвао судар возова

  • 18.11.2023. 21:42

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је вечерас да су према отправнику возова који је признао одговорност за железничку несрећу код Раткова, покренуте санкције, предвиђене законом.

Весић је за Танјуг рекао да је, према прелиминарним извјештајима Инфраструктура жељезнице Србије, за несрећу у којој је у петак увече повријеђена 51 особа, крив људски фактор.

Запослени признао пропуст који је изазвао судар возова код Оџака

Запослени признао пропуст који је изазвао судар возова код Оџака

"Отправник станице у Раткову је признао усмено да је погрешио, односно да није провјерио да ли је воз ушао у сљедећу станицу прије него што је пустио други. Наравно, сада се спроводи истрага у складу са законом. Ја сам већ данас затражио од жељезничких предузећа да припреме и план мјера које можемо краткорочно да спроведемо како бисмо боље контролисали људски фактор. Без обзира на систем, ви никад не можете да предвидите сваку грешку коју може да направи човјек или људи у дијелу система", навео је Весић.

Нагласио је да захтијева од предузећа да контактирају све који су повријеђени и да им се исплати одштета у складу са законом.

Око 50 повријеђених у судару возова код Оџака

Око 50 повријеђених у судару возова код Оџака

Додао је да овакве несреће нису реткост, и да се дешавају свуда у свијету.

"Ових дана је било сличних несрећа са 40 повријеђених у Минхену. Такође, прије два или три дана код Велике Плане, човјек је покушао да заобиђе рампу на прузи и настрадао", рекао је Весић.

Он је истакао да држава не може да учини ништа како би подигла ниво безбједности на прузи, када неко одлучи да заобиђе рампу и прелази ван дозвољеног мјеста.

"То је исто питање као када неко вози супротном страном ауто-пута. Поставите све знаке и даље некоме падне на памет да вози супротном страном. Једноставно за то је потребна мало већа саобраћајна култура и да будемо заиста свјесни да то није могуће. Ми ћемо новим законом о безбједности жељезничког саобраћаја који треба да буде усвојен послије избора сљедеће владе, предвидјети заштитне ограде на свим пругама гдје ће се возити брзином преко 120 километара на сат, што ће иначе спријечити оне преласке преко пруге који су постојали раније", навео је Весић.

Најавио је да је у плану да се реконструише 400 километара регионалних пруга у Војводини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм