Specifična municija

Ovo je albanski špijun koji je krao informacije iz srpske fabrike municije

  • 12.11.2019. 20:52

Radnik 'Prvog partizana' iz Užica Borivoje Glišović i Albanac Šefćet Demirovski uhapšeni zbog krađe dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 mm.

Glišović je priznao da je kopirao dokumentaciju i prodavao je Demirovskom, a do trenutka hapšenja uzeo 30.000 evra.

Oni su privedeni poslije višemesečne opsežne istrage o 'curenju' poverljivih podataka iz užičke fabrike oružja. Riječ je o tajnoj dokumentaciji koja se tiče proizvodnje municije za snajpere, ali i za protivavionske mitraljeze.

Zadržani u pritvoru

Potvrda ove informacije stigla je juče i od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, iz kojeg su saopštili da je privedeno više lica zbog sumnje na zloupotrebu položaja odgovornog lica i davanje mita.

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

"Uhapšena su tri radnika Privrednog društva 'Prvi partizan' iz Užica, kao i S. D., državljanin Sjeverne Makedonije i vlasnik firme 'Ats group' iz Skoplja zbog zloupotreba i davanja mita. Uhapšeni su bivši inženjer u 'Prvom partizanu' B. G. iz Užica, N. I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u PD "Prvi partizan" i M. M. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu, radi saslušanja, biti privedeni nadležnom tužiocu. Njima se stavlja na teret da su krivična djela izvršili prodajom projekata i drugih dokumenata koji pripadaju 'Prvom partizanu' iz Užica, a odnose se na proizvodnju oružja i municije - saopštili su iz Tužilaštva.

Prvi nezvanični podaci iz istrage kažu da je Glišović, koji je zaposlen na poziciji projekt menadžera u 'Prvom partizanu', kopirao i dostavljao podatke Demirovskom, za šta je do trenutka hapšenja uzeo 30.000 evra, a dogovorio je da dobije ukupno 60.000 evra.

Uhapšeni radnik “Krušika” pet godina iznosio državne tajne iz fabrike

- Glišović je kopirao poverljive projektno-tehničke podatke o municiji kalibra 12,7 mm, koja se proizvodi u 'Prvom partizanu', i ove materijale predavao u više navrata Demirovskom. Operativci BIA i VBA sa kolegama iz MUP-a pratili su njihova kretanja i aktivnosti i snimali ih prilikom primopredaja. Na taj način utvrđeno je da je Glišović dosad dobio 30.000 od ukupno dogovorenih 60.000 evra. Akcija se nastavlja daljim pretresima objekata u Užicu i Beogradu, koje su njih dvojica koristila. Sumnja se da je Demirovski tu samo bio posrednik i da je stvarni kupac neko sa teritorije Kosova i Metohije ili Albanije - objašnjava izvor iz istrage.

On dodaje da je riječ o vrlo specifičnoj municiji, koja se rijetko može naći na tržištu.

- Za razliku od većine drugih kalibara, ni Rusi ni Kinezi ne bave se proizvodnjom kalibra 12,7 mm. Praktično, najvažniji 'igrači' na svjetskom tržištu smo Amerikanci i mi Srbi, konkretno 'Prvi partizan'. Ako se zna da se ova municija pokazala kao izvrsna za snajperske puške, naročito za 'crnu strijelu' M93, ali i za protivavionske mitraljeze, jasno je zašto je toliko tražena i zašto bi neko imao motiv da ukrade tehnologiju njene proizvodnje - zaključuje sagovornik.

Bivši oficir KOS Ljuban Karan smatra da je ovde riječ o ozbiljnoj špijunaži.

- Pošto je riječ o fabrici koja se bavi proizvodnjom municije i oružja, znači o namjenskoj industriji, nikako se ne smije dozvoliti da čitav slučaj bude tretiran kao privredni kriminal, već se mora okarakterisati kao špijunaža - kaže Karan, uz nadu da BIA, MUP i vojne bezbednosne i kontraobaveštajne službe imaju dovoljno ozbiljnih dokaza da tako nešto i dokažu: 

- Volio bih i da se zna i ko je krajnji korisnik ili naručilac cijelog posla, pošto je jasno da su kosovski Albanci ili njihove tajne službe, koje navodno ni ne postoje, samo posrednici u cijelom poslu - podvlači Karan.

Vrlo tražena municija

Bivši operativac DB Boža Spasić potvrđuje da je metak kalibra 12,7 mm jedan od najtraženijih u svijetu, a da ga ne proizvodi mnogo zemalja.

- Zbog toga na crnom tržištu oružja i municije za metkom ovog kalibra vlada veliko interesovanje, a projektna dokumentacija, odnosno uputstvo za izradu ovog metka, jeste u tim krugovima, sigurno, veoma tražen materijal. S obzirom na to da na KiM nema fabrike koja bi bila u stanju da proizvede ovu municiju, očigledno je čitav posao rađen za treću stranu, možda Albaniju, u kojoj ima jedna fabrika koja bi možda bila u stanju da proizvede metak kalibra 12,7 mm - objašnjava Spasić.

Pročitajte još:

Zamolio ih da ne puše, a oni ga pretukli i uzeli mu novčanik

"Majka me na samrti zamolila da sačuvam porodicu"

Bivši profesor se zabarikadirao u kući i prijetio da će se raznijeti bombom

Iživljavali se sedam minuta: Brutalno pretukli žandarma i njegovu suprugu

Nestao sa proslave 18. rođendana i objesio se u šumi

Real Madrid se oprostio od malog Isaije Pantića

Snimak s mjesta gdje su poginuli radnici otkriva dramu

Od ove bolesti je preminuo mladi srpski genijalac Mihajlo Sporić

Otac bolesnog djeteta na Pedijatriji pištoljem prijetio šefu klinike

Policajac slučajno sam sebe upucao u glavu

Muž ubio suprugu pa presudio sebi

Iliju brutalno pretukli zbog ljubičaste torbe koju je nosio

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина