Пјер Анри Бинел

Ово је француски војник који је Србима открио планове НАТО агресије: "Поново бих урадио исто"

  • Извор: Курир
  • 25.03.2024. 14:09

Пјер Анри Бинел (71), француски публициста и бивши обавештајни мајор Француске армије, ухапшен је у Паризу у октобру 1998. године и осуђен за издају у својој земљи због одавање војних тајни Србима непосредно пре сукоба на Косову и Метохији.

Бинел је 2001. године осуђен на двије године затвора, уз још три године условне, пренијели су тада медији. Остао је без чина, а из затвора је пуштен у прољеће 2002. године.

На специјалном војном суду у Паризу речено је да је Бинел открио детаље НАТО бомбардовања прије почетка те акције због чега је оптужен за издају.

Он је тада признао да је пренио информације, али је негирао оптужбе за издају, рекавши да је дјеловао по наређењу француских обавјештајних служби.

Миленко Павловић извукао млађег колегу и сам кренуо на 16 НАТО авиона -

Миленко Павловић извукао млађег колегу и сам кренуо на 16 НАТО авиона - "Мајку вам дјечију, нећете ви да гинете, ја ћу"

"Направио сам озбиљну грешку, али немам осјећај да је то била издаја", рекао је он послије пресуде.

Бинел је тврдио да му је речено да убиједи Србе да је пријетња НАТО бомбардовања стварна, осим ако не повуку своје трупе са Космета.

Рекао је да је примио телефонски позив преко "линије која је могла бити само војна линија", гдје му је речено да треба да убиједи Јована Милановића, српског агента са сједиштем у Бриселу, да је НАТО озбиљан.

"Желим да покажем да нисам издајник. Желим ово да урадим за своју част, за своју породицу која је много пропатила због ове афере, као и за своје саборце који не разумију како сам могао починити издају", рекао је он у коментарима емитованим на француском радију прије пресуде.

Потенцијални циљеви НАТО које је наводно идентификовао Бинел, у том случају, нису погођени пошто је алијанса одложила пријетње ударима.

Тужилаштво је тада тражило петогодишњу затворску казну за њега.

"Хтјели сте да будете херој, али сте били издајник. Морате да сносите посљедице. Издали сте своје другове, издали сте своје савезнике, издали сте Француску", рекла је тада државна тужитељка Џанин Стерн.

Бинел је обављао дужност шефа кабинета предводника француске делегације при НАТО у Бриселу, када је 1. октобра 1998. године предао генералу Јовану Милановићу планове НАТО за бомбардовање СР Југославије, што је довело до тога да ова интервенција буде одложена за готово шест мјесеци.

Документа су показивала будуће ударе на СРЈ током сукоба на КиМ. Док су новине наводно говориле о просрпским везама у француској војсци, он се бранио изјавивши да је радио по налогу француске обавјештајне службе како би показао српским официрима да је опасност од бомбардовања реална.

Како су Срби надмудрили НАТО и оборили невидљиви Ф-117А

Како су Срби надмудрили НАТО и оборили невидљиви Ф-117А

У септембру 2013. године предсједник Србије Томислав Николић га је одликовао златном Медаљом за храброст "Милош Обилић".

Медаљу је добио за испољену храброст и дјело личног херојства.

"Поново бих помогао Србима, НАТО бомбардовање ратни злочин"

Бинел је на 25-годишњицу бомбардовања Југославије рекао да не жали због онога што је урадио и додао је да би све поновио без обзира на цијену коју је платио.

"Одузели су ми Легију части, али Ратни крст не могу да ми узму јер сам га добио у рату", рекао је Бинел који је једнако поносан и на медаљу "Милош Обилић" којом га је одликовала Србија због свега онога што је учинио за Србију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.