Његова светост

Патријарх Порфирије: Не одгађати почетак духовног подвига и покајања

  • Извор: СРНА
  • 10.03.2024. 15:13

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас свету архијерејску литургију у Цркви Светог великомученика Димитрија на Новом Београду и присутнима поручио да не одгађају моменат за почетак духовног подвига и покајања.

Патријарх Порфирије је у архипастирској бесједи поводом почетка Месопусне недјеље рекао да је сваки тренутак - други долазак Христов и човјеку суд.

- Не знамо када ћемо отићи из овог свијета, а овдје се опредјељујемо у простору и времену за то да ли смо у вјечности са Господом или не. Сваки тренутак је нама судњи и сваки тренутак је други долазак Христов. То значи да свакога тренутка треба да будемо духовно будни, да не одгађамо моменат за почетак духовног подвига и покајања - рекао је патријарх.

Његова светост је упитао шта је то критеријум по којем се опредјељује за Царство Божије и шта у часу другог доласка Христовог одређује да ли је неко његов или није, те напоменуо да је то љубав, преноси Телевизија Храм.

- Не апстрактна, не декларативна љубав, него конкретна свакодневна у односу на нашег ближњег и случајног пролазника коме је потребна помоћ - рекао је Његова светост.

Данас је почела Месопусна недјеља, која представља претпосљедњу припремну недјељу пред Ускршњи пост, у току које је дозвољена употреба меса, а која се завршава се месним покладама, а током ње се Црква се сјећа Страшног суда и тога дана се у храмовима чита Христово казивање о Посљедњем суду.

Након ове недјеље долази Сиропусна недјеља, у којој употреба меса није дозвољена, иако прави пост још није почео.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.