Žale se na diskriminaciju

Pisali Vučiću: Crnogorci traže uvođenje svog jezika

  • 03.04.2019. 07:33

Dvije opštine Mali Iđoš i Vrbas stekle su pravo da u ravnopravnu upotrebu na svojoj teritoriji uvedu crnogorski jezik.

I dok je Mali Iđoš to pravo iskoristio, Vrbašanima je ono, kako tvrde onemogućeno, pa su odlučili da upute otvoreno pismo predsjedniku Srbije.

Crnogorci iz Vrbasa odlučili su da poslije prećutkivanja svih lokalnih vlasti od 2011. do danas svoja prava ostvare pisanjem pisma i to predsjedniku.

“To otvoreno pismo je apel da u ovoj državi konačno počne da se poštuje zakon i da se poštuju imperativne norme”, navela je Bojana Bojat iz pravnog tima Crnogorske partije.

Zakon kaže da je lokalna samouprava obavezna da u ravnopravnu upotrebu uvede jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko prema posljednjem popisu procenat te manjine premašuje 15 odsto.

U Vrbasu živi 17 odsto Crnogoraca.

“Pored mađarskog, albanskog , slovačkog, hrvatskog i drugih svoje mjesto je našao i crnogorski jezik u opštini Mali Iđoš, a vejrujem da će se sada i državne institucije uključiti u rješavanje ovog nepotrebnog problema u opštini Vrbas”, naveo je Nenad Stevović, publicista i istraživač crnogorske dijaspore.

U nacionalnom savjetu crnogorske nacionalne manjine kažu da su ranije podnosili zahtjeve za uvođenje jezika, ali da su odbornici taj zahtjev odbili.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)