Штедња расте

Црногорци у банкама држе 2,6 милијарди евра

  • Извор: Танјуг
  • 30.10.2023. 17:45

Упркос поскупљењима и инфлацији, у Црној Гори расте штедња грађана, који у банкама имају укупно 2,65 милијарди евра, што је 15 одсто више него лане.

Подаци Централне банке показују да је четвртина укупних депозита у власништву странаца, а само грађани на рачунима у банкама имају укупно 2,65 милијарди евра.

"У односу на исти упоредни период 2022. године када су износили две милијарде 322,9 милиона евра. У овој години депозити грађана остварују раст од 331,4 милиона евра или 14,27 одсто. Краткорочни депозити, чине 90,11 одсто, док дугорочни депозити чине 9,89 одсто укупних депозита у систему”, каже за ТВЦГ Јован Марковић, из Централне банке Црне Горе.

Велико повjерење грађана да новац чувају у банкама не прати и раст каматних стопа на штедњу.

Благо на бањалучкој пијаци, препродаја вриједна златна

Благо на бањалучкој пијаци, препродаја вриједна златна

И док су каматне стопе на кредите у односу на прошлу годину порасле, на штедњу су пале. Тако банке у просјеку узимају 6,47 одсто камате када дају новац, док је свега 0,24 одсто када ви дајете њима, наводи РТЦГ,

Такав однос каматних стопа у Удружењу банака правдају структуром депозита и тврде да је зарада од штедње много већа од просјечних приноса.

Како ће се кретати зараде у ИТ сектору

Како ће се кретати зараде у ИТ сектору

"82 одсто укупних депозита представљају депозити по виђењу гдје немате никакаве каматне стопе односно каматног приноса. То вам потпуно мијења слику, јер на годишњем нивоу у Црној Гори на црногорским банкама можете да добијете до три одсто прихода на депозите", појашњава Братислав Пејаковић из Удружења банака.

Из Централне банке, с друге стране, скупе кредите и јефтину штедњу правдају геополитичком неизвјесношћу.

Управо због тога тврде да зарада није мотив онима који држе новац у банкама.

Међу страдалим у стравичној несрећи у Хамбургу нема држављана БиХ

Међу страдалим у стравичној несрећи у Хамбургу нема држављана БиХ

"Имамо геополитичку ситуацију која утиче на грађане да штеде за непредвиђене околности, а не за инвестиције. И заправо је то један од разлога зашто банке имају историјски максимум депозита од стране становништва и привреде, с једне стране, а с друге стране, немају тај притисак да каматне стопе мијењају, односно повећавају", рекао је Марковић.

Пленковић о Милановићу: Дебилне изјаве које је он давао су срамота за Хрватску

Пленковић о Милановићу: Дебилне изјаве које је он давао су срамота за Хрватску



Пратите нас и путем Вибера

Тагови: