Први пут

Подвиг српских кардиохирурга - пацијенту уграђена два вјештачка срца

  • Извор: РТС
  • 30.11.2023. 12:30

Први пут у Србији, у Клиници за кардиохирургију Клиничког центра Србије, пацијенту су уграђена два вјештачка срца. Спасен му је живот, а Клиника за кардиохирургију сврстала се у ред малог броја европских центара који могу успјешно да лијече обострану срчану слабост код болесника који не могу да чекају трансплантацију срца.

Оперисани пацијент је добро и опоравља се, а умјесто свог срца, које је стало, уграђена су му два вјештачка срца у ишчекивању трансплантације.

"Данас је четврти постоперативни дан и све тече на најбољи могући начин. Ради се о процедури када се практично мијења читаво срце са двије пумпе и резервисана је само за најболесније људе. То је и рјешење за многе пацијенте који чекају на трансплантацију срца, али не би без оваквог захвата могли да је дочекају. У том случају ово је нека врста моста до пресађивања“, истиче директор Клинике за кардиохирургију УКЦС.

Свјетски званичници се опраштају од Кисинџера: Гигант историје

Свјетски званичници се опраштају од Кисинџера: Гигант историје

Нажалост, број расположивих срчаних мишића за трансплантацију нигдје у свијету није довољан, а у Србији је та статистика још гора - ове године само пет трансплантација је урађено.

"Овакав захват може да буде и дугорочно рјешење, али би било идеално да се у неком тренутку појави одговарајуће срце и да се ураде пресађивање, али он са овим може да живи годинама. То наравно зависи и од пажљивог менаџмента читавог тима љекара и медицинских сестара који ће о њему водити рачуна“, наводи Путник.

Према његовим ријечима, припрема и читава процедура трају читав дан и укључен је јако велик број људи - предоперативна припрема, анестезиолошки тим, кардиолошки тим, перфузере, хируршки тим. Све заједно, око 30 људи који су укључени у читав поступак.

Лажни свештеник са групом провалио у цркву на Kосову и Метохији

Лажни свештеник са групом провалио у цркву на Kосову и Метохији

Надају се и да ће пацијент моћи кући за десетак дана.

Директор Клинике за кардиохирургију напомиње да је и даље огромна потреба за органима и да између 50 и 70 људи чека на срце.

"Нажалост, имамо и људе које смо изгубили током чекања. Неке смо оперисали, а увијек стижу нови случајеви“, закључио је Путник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.