Саучешће

Свјетски званичници се опраштају од Кисинџера: Гигант историје

  • Извор: Агенције
  • 30.11.2023. 12:03

Свјетски лидери упутили су данас изразе саучешћа поводом смрти бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера, који је преминуо у 101. години.

Предсједник Француске Емануел Макрон оцијенио је да је Кисинџер био "гигант историје".

"Његов вијек идеја и дипломатије имали су дугорочан утицај у његово вријеме, али и у нашем свијету. Француска изражава саучешће америчком народу“, навео је Макрон.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон рекао је да га је растужила Кисинџерова смрт.

"Био је велики државник и дубоко поштован дипломата који ће недостајати свjетској сцени. Чак и када је имао 100 година, његова мудрост и промишљеност просто су сијали“, истакао је Камерон.

Преминуо Хенри Кисинџер

Преминуо Хенри Кисинџер

Њемачки канцелар Олаф Шолц поручио је да је Кисинџерова посвећеност трансатланском пријатељству између САД и Њемачке била значајна и да је увијек остао близак својој родној земљи, Њемачкој.

Кисинџер је рођен 1923. године у њемачком Фирту.

Шолц је истакао да је свијет изгубио великог дипломату.

Био је бриљантан ум који је одређивао ток неких од важних догађаја 20. вијека, навео је предсједник Европског савјета Шарл Мишел, оцијенивши га као "стратега са пажњом на најситније детаље".

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да су стратегија и изврсност Хенрија Кисинџера у дипломатији обликовали глобалну политику током 20. вијека.

"Његов утицај и наслијеђе наставиће да одјекују и у 21. вијеку“, оцијенила је Фон дер Лајенова.

Кисинџер: Босна у историји никад није ни постојала

Кисинџер: Босна у историји никад није ни постојала

Бивши предсjедник САД Џорџ Буш рекао је да је Америка изгубила једног од најсамосталнијих и најпрепознатљивијих гласова по спољним питањима.

"Дуго сам се дивио човjеку који је као младић побjегао од нациста, из јеврејске породице, а онда се борио против њих у војсци САД“, казао је Буш.

Кисинџер је био високи амерички државник током предсjедничких мандата Ричарда Никсона и Џералда Форда, а водио је спољну политику када су се САД повлачиле из Вијетнама и успостављале дипломатске односе са Кином, наводи АП.

Бивши амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да је Кисинџер оставио неизбрисив траг у америчкој и свjетској историји.

Путин: Кисинџер био мудар и далековид државник

Путин: Кисинџер био мудар и далековид државник

"Увијек ћу бити захвалан за његове савјете и помоћ док сам био секретар. Увијек ме је подржавао, информисао, његова мудрост ме је начинила бољим и спремнијим након сваке наше конверзације“, написао је Помпео.

Државни секретар САД Ентони Блинкен рекао је да је Кисинџер "истински створио стандарде за све који су у овом послу" и да је био "врло привилегован што га је старији колега савjетовао много пута, као и прије мjесец дана".

"Има мало људи који су били бољи студенти историје од њега, а још мање њих је обликовало историју наспрам Хенрија“, рекао је Блинкен.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)