КиМ

"Поплава" лажнх кованица од 2 евра: Скоро их је немогуће распознати

  • Извор: Хина
  • 21.09.2023. 16:39

Конобари у кафићу у Приштини одустали су од провјеравања јесу ли кованице од два еура праве или криве, будући да их је страховито пуно фалсификовано, а због квалитета неких готово је немогуће открити ради ли се о лажњацима или не.

"На почетку су сви пазили и провјеравали кованице од два евра", каже конобар Ендрит. Он и његови колеге стављали су кованице под свјетло или их бацали на стол и провјеравали како звуче. "Сада више то не радимо ... можда примамо прави, а можда и лажни новац. Све је то исто."

Количина кованица од два еура у оптицају је ове године драматично порасла, кажу владине агенције. Косово и сусједна Црна Гора нису дио еврозоне, али свеједно користе евро. У лабораторију у Приштини стручњаци су у првој половини године провјерили више од 30.000 лажних кованица евра, у поређењу с 4.451 у истом раздобљу лани.

Пас изгризао власнику прст до кости и спасио му живот

Пас изгризао власнику прст до кости и спасио му живот

"Квалитета иде од врло лоших до јако добрих", рекла је Вјолика Маврики, радница у лабораторију. "Раније кованице нису биле магнетске као што су сада, прије су имали проблема с грамажом, али сада посве одговарају правима", додала је. Полиција каже да су прошле године тужиоцима пријавили 804 случаја кривотворења, а до данас ове године 486 случаја.

Напојио змију која је умирала од жеђи

Напојио змију која је умирала од жеђи

У априлу су ухапсили мушкарца и жену који су из Сјеверне Македоније на Косово унијели 10.600 комада фалсификованих кованица од два евра. Бројни Албанци на друштвеним мрежама објављују видеоснимке у којима нуде лажне кованице за 10 до 20 одсто вриједности правога евра.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: