Кикинда

Послије незапамћеног помора птица, нађене мртве срне и срндаћи

  • Извор: Новости.рс
  • 08.03.2024. 20:55

Послије незапамћеног помора птица у околини Кикинде, протеклог викенда, када је угинуло 800 јединки, чак и заштићених врста, чланови ловачких удружења сада су, на другим локацијама, пронашли 19 угинулих срна и срндаћа, међу којима има и трофејних примјерака, пишу Новости.

Птице, највише гачци и чавке, чак 800 јединки, страдали су у атару код Накова, а ловци из Банатског Великог Села у свом дијелу атара пронашли су пет угинулих срнеће дивљачи, а чланови Ловачког удружења "Кикинда" у дијелу атара између Руског Села и Банатске Тополе још 14 лешева срна и срндаћа. Ловци претпостављају да срне нису угинуле природним путем.

Нађено више од 800 мртвих птица, сумња се да је ово узрок!

Нађено више од 800 мртвих птица, сумња се да је ово узрок!

- Одмах смо обавијестили ловну и ветеринарску инспекцију, полицију, локалну самоуправу и све друге надлежне службе. Сви су врло брзо изашли на терен и узети су узорци за анализе, како би се утврдио узрок угинућа срнеће дивљачи. Остатак лешева је прописно закопан. Истрага ће показати шта се догодило, а ми смо веома заинтересовани да знамо шта је узрок. Не бих рекао да се ради о природном угинућу дивљачи - изјавио је Младен Бањац, предсједник Ловачког удружења "Кикинда".

Генијалним триком успјела да уштеди 1.800 КМ за 6 мјесеци

Генијалним триком успјела да уштеди 1.800 КМ за 6 мјесеци

Угинули срндаћи у атару Банатског Великог Села пронађени су у близни границе са Румунијом, а лешеви су однесени на обдукцију. Ловци настављају да детаљно прегледају атар и кажу да не памте овакво угинуће срнеће дивљачи на ловном подручју Кикинде.

- Не можемо са сигурношћу да кажемо шта је узрок угинућа, али је основана претпоставка да је разлог тровање. Чиме се дивљач отровала не можемо да претпоставимо, али ће се то, сигурно, поуздано знати када се ураде обдукције и анализе. Тек када се открије узрочник тровања, може се говорити о потенцијалним тровачима. Како год, ово је велика шетета, јер су страдали и трофејни примјерци срндаћа - наводи Дамир Бјелић, предсједник Ловачког удружења "Велебит" из Банатског Великог Села.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!