Народна банка Србије

"Приштина онемогућава снабдијевање Срба на Космету основним средствима за живот"

  • Извор: СРНА
  • 14.02.2024. 17:19

Народна банка Србије је са посебном забринутошћу осудила поновно спречавање транспорта и дистрибуције динара на Косову и Метохију и онемогућавање снабдијевања српског народа основним средствима за живот.

Из Народне банке Србије поновили су да је неопходно што прије ставити ван снаге дискриминаторске, противправне и незабиљежене мјере које су привремене институције у Приштини увеле с циљем ускраћивања елементарних услова за живот српском становништву на Косову и Метохији.

"Приштински режим својим једностраним и насилним мјерама и непопустљивошћу у њиховој примјени наставља са грубим нарушавањем основних права и несумњивим погоршањем положаја српског становништва", саопштено је из Народне банке Србије.

Почасна паљба у Београду, Новом Саду и Нишу

Почасна паљба у Београду, Новом Саду и Нишу

У саопштењу је истакнуто да поновно заустављање најновијег транспорта динара на Косово и Метохију представља још једну потврду да наводни "напори" које приштинске институције предузимају - имају искључиво маркетиншки карактер, усмјерен ка међународној заједници како би се показала наводна посвећеност превазилажењу "пролазних проблема у имплементацији".

Из Народне банке су напоменули да је јасна намјера Приштине да, упркос позивима Србије и међународне заједнице, почне са примјеном политички и етнички мотивисаних мјера и онемогући несметани приступ грађанима на Косову и Метохији основним средствима за живот.

Из ове банке су оцијенили да би рјешење цјелокупног створеног проблема несумњиво било постигнуто враћањем досадашњег начина транспорта динара и обављања платног промета на Косову и Метохији и примјеном договора о начину обављања транспорта динара који се спроводио у претходних двадесетак година.

Вишковић: Поносни смо на пријатељске и братске везе Српске и Србије

Вишковић: Поносни смо на пријатељске и братске везе Српске и Србије

У саопштењу је указано да је основно људско право припадника српске заједнице, који остварују зараду, пензију или су корисници социјалне помоћи у динарима - да та средства и приме у динарима и даље одлуче на који начин њима располагати.

Привремене институције самоуправе на Косову и Метохији данас поново нису дозволиле да неопходна динарска средства, намијењена исплати плата, пензија, социјалних давања и других плаћања свим грађанима која своја примања остварују у динарима, уђу на простор Косова и Метохије.

Након што су у сриједу, 7. фебруара, противправно и самовољно зауставиле транспорт и дистрибуцију динара на Косову и Метохији, привремене приштинске институције су поново недвосмислено демонстрирале потпуну ријешеност да српском становништву ускрате основна средства и елементарне услове за опстанак на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу.


(Фото: Лумен рома - Властито дјело, ЦЦ БY 3.0,/Викимедиа= 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок