Интересовање цијелог свијета је огромно

Рафал - авион који се издваја због ових карактеристика

  • 09.04.2024. 12:46

Авион "рафал", о чијој набавци за Војску Србије се говори ових дана, сматра се једном од најбољих свјетских вишенамјенском борбених летјелица. Интересовање авијација цијелог свијета за њу је огромно, без обзира на то којим су ваздухопловима националне армије опремљене.

Србија би увођењем "рафала" направила значајну диверсификацију свог летећег арсенала и превладала зависност од само једног произвођача.

Погледајте како руски стручњак деактивира оборену ракету

Погледајте како руски стручњак деактивира оборену ракету "сторм шедоу"

"Рафал" је двомоторни авион са могућношћу надзвучног крстарења брзином од 1,4 маха, без додатног сагоријевања горива, а највећа брзина му је је 2.223 километра на час. Борбени долет је 1.852 километра, а неборбени 3.700 километара са прикљученим спољним спремницима. Брзина пењања је 304 метра у секунди, а највећа висина лета 16,8 километара.

Он се издваја међу осталим авионима због могућности обављања широког спектра борбених задатака и дању и ноћу, у свим временским условима захваљујући интегрисаном информатичком систему "Спектра" који пилоту на визиру кациге омогућава изузетну свијест о тактичкој ситуацији, укључујући упозорења на радарско озрачење и надолазеће ИЦ вођене пројектиле, као и извођење противмјера и ометање непријатељских фреквенција. Исти систем софтверски смањује радарски одраз авиона слањем лажних података који ометају противничке радаре, што летјелицу чини дјелимично невидљивом.


Авиони "рафал" са ознаком "Ф" се користе за извиђање, борбу у ваздуху, дејство против циљева на копну и води. Опремљени су најсавременијим конвенционалним наоружањем, а могу носити и нуклеарне пројектиле. Најнапреднији модел Ф-4 обухвата нову електронску опрему и наоружање, а Србија преговара о набавци 12 ловаца-бомбардера управо овога типа. Ти авиони стандардно носе ракете ваздух-ваздух типа "мика" (MICA - Missile d Interception ef de Combat Aerien), домета 60 или 150 километара.

"Рафале", поред Француске, користе ратне авијације Грчке, Хрватске, Египта, Катара, Индије, Уједињених Арапских Емирата, а велики број летјелица наручила је Индонезија. До сада је коришћен у сукобима у Авганистану, Либији, Малију, Ираку и Сирији.

Појачање из "Ербаса"

Диверсификацију "летећег арсенала" Србија је већ направила набавком "Ербасовог" вишенамјенског лаког хеликоптера Х-145М (војна ознака Х-50). Он је намијењен за извиђање и осматрање бојишта, ватрену подршку, транспорт људи и материјала, трагање и спасавање, медицинско превожење, а налази се у саставу 119. мјешовите хеликоптерске ескадриле.

(Новости)

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм