Datum koji se ne zaboravlja

Služenje pomena žrtvama "Oluje" u svim hramovima

  • 04.08.2020.08:14

U svim hramovima Eparhije bačke danas će biti služene liturgije sa jutrenjem, a potom i pomen Srbima ubijenim u hrvatskoj zločinačkoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine.

Pomeni žrtvama "Oluje" biće služene uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog Irineja, najavljeno je iz ove eparhije.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.