ROSU otišao s Jarinja i Brnjaka

Srbi poručili: Idemo kući, ali neka ne misle u Prištini da se nećemo vratiti

  • Извор: Курир
  • 03.10.2021. 10:25

Za­vr­še­na je još jed­na kri­za na Ja­ri­nju. Spe­ci­ja­l­ci RO­SU ju­če su oko 14.30 sa­ti, sat i po prije do­go­vo­re­nog ro­ka, po­sje­da­li u svo­ja bor­na ko­la i po­slije 13 da­na povukli se s Ja­ri­nja. Ovaj ad­mi­ni­stra­ti­v­ni pre­laz ubr­zo su po­če­li na­pu­šta­ti i Sr­bi ko­ji su ta­ko­đe pro­te­klih 13 da­na pro­te­sto­va­li i upra­vo tra­ži­li da sna­ge RO­SU odu s pre­la­za. Takođe, ROSU je napustio i prelaz Brnjak.

Na ivi­ci incidenta

- Mi sad ide­mo ku­ći, ali ne­ka ne mi­sle u Pri­šti­ni da se ne­će­mo vra­ti­ti na Ja­ri­nje ako bu­de tre­ba­lo - re­kli su nam ju­če Sr­bi na­pu­šta­ju­ći Ja­ri­nje.

Ak­ci­ja po­vla­če­nja spe­ci­ja­la­ca RO­SU s Ja­ri­nja, ko­ja je po­če­la ju­če pre se­dam sa­ti uju­tro, oko 13 sa­ti je bi­la na ivi­ci ve­ćeg in­ci­den­ta. Nai­me, u to vre­me, po­što su Sr­bi uklo­ni­li ka­mio­ne i oslo­bo­di­li dru­gu ko­lo­vo­znu tra­ku ma­gi­stra­le od Ja­ri­nja pre­ma Ko­so­v­skoj Mi­tro­vi­ci, spe­ci­ja­l­ci RO­SU su po­se­da­li u svo­ja vo­zi­la i formirali ko­lo­nu. I ka­da se či­ni­lo da će sve pro­ći po re­du, jed­na pa­tro­la, u ko­joj su bi­la tro­ji­ca spe­ci­ja­la­ca, do­šla je do Sr­ba i za­tra­ži­la da uklo­ne ka­mion ko­ji je sta­jao po­red pu­ta i na ko­me je bi­la pa­ro­la „Do­bro do­šli u Za­jed­ni­cu sr­p­skih opština“.

Do­šlo je do žu­č­ne ra­spra­ve sa oku­plje­nim gra­đa­ni­ma, ko­ji su po­če­li da skandiraju „Sr­bi­ja, Sr­bi­ja“, svo­jim tije­li­ma bra­ne­ći pri­laz ka­mio­nu. U tim trenucima oku­plje­ni gra­đa­ni i spe­ci­ja­l­ci su bu­kval­no bi­li oči u oči i sve je nagovještavalo da mo­že do­ći do ozbi­lj­ni­jih po­slje­di­ca.

De­se­tak mi­nu­ta ka­sni­je ko­lo­na RO­SU vra­ti­la se oko 50 me­ta­ra una­zad i Sr­bi su po­mje­ri­li ka­mion još se­dam-osam me­ta­ra od pu­ta, ali je na ka­mio­nu ostao tran­spa­rent. U isto vrije­me sti­gao je i he­li­ko­p­ter Kfo­ra, ko­ji je na­d­gle­dao či­ta­vu si­tua­ci­ju. Sve to sa stra­ne po­sma­tra­li su i ame­ri­č­ki i po­lj­ski pri­pa­d­ni­ci Kfo­ra, ko­ji su sa de­se­tak dži­po­va sti­gli na Ja­ri­nje oko de­vet uju­tro.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм