"Nesposoban sam čovjek"

Tri sestre maštaju da imaju sobu, bolesni otac ne može da im ispuni želju

  • Извор: Телеграф
  • 08.12.2021. 22:08

Sestre Sanja (15), Silvija (13) i Dijana Petković (8) iz Donjeg Stajevca kod Trgovišta, skromne su djevojčice koje od svojih roditelja ne traže puno - samo da imaju svoju sobu, jer svi, zbog teških uslova i nemaštine, borave u jednoj prostoriji.

Njihov otac Sretan već je star, ali i bolestan, i žive od dječijeg dodatka i njegove invalidske penzije. Ukupno to iznosi svega 25.000 dinara. Penzija je 16.000, dječji dodatak 9.000. A kuća je stara i neuslovna i Sretan ne može svojoj deci da ispuni želju.

Kada smo ga pitali šta mu je sve potrebno, Petković nije umio da kaže. Jer mu je potrebno gotovo sve.

- Nema šta da mi ne treba. Sve mi treba. A ja sam nesposoban čovjek. Drva nismo imali za zimu, ali eto, javili su se neki dobri ljudi koji su mu obezbijedili 4 metra drva. Nas petoro živimo u jednoj sobi, najstariju kćerkicu je više sramota da živi tako - započinje naš sagovornik.

Kako kaže, radio je u Koštani, sada je invalid.

- Imam problema sa kičmom, vještačka koljena, imam dijabetes. Jedna noga mi je operisana, drugu bi trebalo da operišem uskoro. Ali ja nemam para ni za lijekove, nemam kako da se liječim. Kad podijelim 25.000 na nas petoro, to je po 5 hiljada, a šta s tim da radim? - priča Petković.

I žena je bolesna, ima proširene vene, ali sve ona radi, čuva i djecu i stoku - koze i svinje, a pomaže joj starija kćerka.

- Moje su kćerke dobre, traže samo da imaju tu jednu sobu, da mogu da se odvoje... Prostoriju imam, ali to je sve neuslovno, puno vlage... Kuću sam davno, kad sam bio mlad, gradio. Godinama nismo imali djecu, a ja sam mislio da je ta jedna soba dovoljna za mene i ženu - objašnjava on.

Kako su godine prolazile, a djeca se rađala, u Sretanovoj kući je postajalo sve tjesnije, ali dovoljno primanja za osposobljavanje drugih prostorija u kući, nije bilo.

"Vrata gotovo da nema"

Petković dodaje da od bijele tehnike ima manje više sve što je potrebno njegovoj porodici, iako je sve staro više od dvije decenije.

- Stolarija u kući je, pak, potpuno propala, vrata gotovo da nema, a ono što imamo je nalik onim vratima koja se stavljaju na štale da stoka ne bi izašla - opisuje naš sagovornik.

Ukoliko želite da pomognete Petkovićima, to možete učiniti uplatom na račun: 170001051549200008, Tamara Misirlić. Svrha uplate: Pomoć porodici Petković.

(Telegraf)

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.