Mi-35

U Srbiju stiže "ubica tenkova"?

  • Извор: Новости.рс
  • 19.01.2023. 08:57

Srbija je na korak do konačnog dogovora sa Kiprom o nabavci desantno-jurišnog helikoptera ruske proizvodnje Mi-35.

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", pregovara se o pet letjelica koje u svom ratnom vazduhoplovstvu posjeduje kiparska armija.

Prvi vazduhoplovi mogli bi da stignu već ove godine. Flota letećih "ubica tenkova" u Vojsci Srbije poslije ove isporuke brojiće ukupno devet helikoptera.

Pregovori sa Kiprom o ovom poslu traju od 2021. godine, a kupoprodaja helikoptera bila je među temama i tokom posjete kiparskog ministra odbrane Beogradu, početkom decembra prošle godine.

Nikozija je "oglasila" na prodaju 11 ovih letjelica, a Beograd je zainteresovan za preuzimanje pet, i to u širem aranžmanu koji bi uključivao dvosmjernu razmjenu vojne tehnike.

Kipar je od Srbije već kupio 24 haubice "Nora" i osam lakih oklopnih vozila "Miloš", a zainteresovani su i za sredstva srpske raketne artiljerije, poput "Tamnave".

U vrhu Vojske Srbije nestrpljivo iščekuju finale pregovora.

"Nabavkom kiparskih letjelica Mi-35, dobili bismo snažnu borbenu helikoptersku eksadrilu. To je posebno značajno kao podrška snagama na zemlji. Riječ je o dobro oklopljenom i moćno naoružanom vazduhoplovu, koji respektuju i najveće svjetske sile", navode u Vojsci Srbije.

Helikopter Mi-35, međutim, samo je jedno od pojačanja za srpsko Ratno vazduhoplovstvo koje se očekuje tokom ove godine.

Komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković kaže da je agenda nabavki planiranih za 2023. dobro popunjena.

"Očekuje nas nastavak opremanja transportnim vazduhoplovima, višenamjenskim helikopterima, bespilotnim letjelicama, raketnim sistemima i radarskim sredstvima", kaže Duško Žarković.

"Takođe, modernizacija aviona MIG 29 i radara P-12 i P-18 je u završnoj fazi. Da bismo potpuno zaokružili sistem PVO ušli smo i u proces opremanja radarsko-računarskim sredstvima vazdušnog osmatranja i javljanja", kaže Žarković.

Ovu godinu sigurno će obilježiti nastavak saradnje sa koncernom "Airbus", sa kojim je dogovorena kupovina transpornog aviona "Kaza" i čak 10 višenamjenskih helikoptera H145M.

Prve letjelice za Vojsku Srbiju već su kompletirane u fabrici u Njemačkoj.

Biće isporučene do proljeća, a do početka sljedeće godine Ratno vazduhoplovstvo imaće na raspolaganju punu eskadrilu ovih letjelica.

Najvažniji dugoročni "otvoreni" projekat srpskog Ratnog vazduhoplovstva su pregovori sa francuskom firmom "Daso" o nabavci lovačkih aviona "Rafal".

Prema pisanju francuskih medija, o ovom poslu je postignuta načelna saglasnost obje strane, ali ne i dogovor o cijeni i dinamici isporuke.

Ugovor o kupovini aviona mogao bi biti zaključen ove godine, a vojska prvim letjelicama može da se nada najranije 2028. ili 2029. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nastavak velikih investicija u domaću namjensku industriju. Od zaposlenih u vojno-industrijskom kompleksu, međutim, zatražio je promjenu odnosa prema državi.

"Gledamo kako da na svaki način pomognemo fabrikama namjenske industrije i uložimo novac, ali se nećemo dodvoravati radnicima. Otići ću u Kragujevac na razgovor sa radnicima 'Zastave oružja', ali i oni bi trebalo da znaju da sa državom više nema igre", rekao je Aleksandar Vučić.

Nijedna firma ne može uspješno da radi ako prosječno dnevno nije na poslu 700 ljudi, što je slučaj u Kragujevcu.

Francuska je, prema saznanjima pomenutog lista, započela isporuku raketnog sistema "Mistral" Vojsci Srbije. Ovo sredstvo malog dometa, namijenjeno dejstvima na ciljeve u vazduhu imaće ulogu zaštite jedinica i trupa na zemlji, posebno od dronova.

Od Francuske se očekuje i isporuka "Talesovih" radara "Graund master" GM-200 i GM-400.

Ova sredstva biće oči i uši vojske, sa maksimalnim dometom do 470 kilometara. Radari otkrivaju ne samo neprijateljske avione i helikoptere, nego i dronove, krstareće rakete, pa čak i taktičke projektile.

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм