Епископ моравички Антоније

Владика Антоније сахрањен у Москви

  • Извор: СРНА
  • 16.03.2024. 16:23

Епископ моравички Антоније, викар патријарха српског и старјешина Подворја Српске православне цркве у Москви, сахрањен је данас у порти Храма Светих апостола Петра и Павла подворја Српске цркве у Москви, гдје је као представник патријарха српског при Московској патријаршији служио 22 године.

Сахрани су присуствовали Његова светост патријарх српски Порфирије и руски патријарх Кирил са свештенством Српске православне цркве (СПЦ) и Руске православне цркве, који су претходно служили литургију за упокојене и опијело епископу Антонију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви.

Опијело је служено на црквенословенском и српском језику, а по традицији, руски патријарх Кирил је прочитао и положио у руке покојнику грамату са молитвом за разрјешење, а заједно са патријархом српским Порфиријем положили су на ковчег букете бијелих ружа, јавила је СПЦ.

Џатрас: Санкцијама званичницима Српске Америка компензује слабости у другим дијеловима свијета

Џатрас: Санкцијама званичницима Српске Америка компензује слабости у другим дијеловима свијета

У име предсједника Србије испраћају је присуствовао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић који је за београдску Телевизију "Информер" рекао да је владика Антоније био на челу Представништва СПЦ при Руској православној цркви.

Он је навео да је владика Антоније у свом, не дугом животу, остварио много на понос српском народу и Српској цркви у Москви, те да је његова прерана смрт губитак за СПЦ.

"Он је био на челу Подворја српске цркве. Буквално је кренуо од нуле, јер подворје Српске патријаршије при Руској патријаршији није постојало. Својим трудом и залагањем окупио је цијелу српску дијаспору у Русији, људи су почели да дају велике прилоге и уредио је српску цркву у Москви која је била запуштена", рекао је Селаковић.

Преминуо патријарх Неофит:

Преминуо патријарх Неофит: "Велики губитак за православље“

Он је навео да данас у ову српску кућу у Москви долази и велики број Руса.

Селаковић је подсјетио да је владика Антоније био и декан на руској Богословији у Москви, односно Србин који је био декан једног руског факултета, што говори колико је био цијењен и од Руске цркве и од руске државе.

"Увијек је знао да се похвали нечим што је српски народ урадио у Русији, али и да похвали оно шта је Србија урадила. Имао је веома добру комуникацију са врхом Руске цркве. Био је човјек који је посједовао невјероватан таленат за комуникацију са људима - и са радником и са академиком", рекао је Селаковић.

Он је навео да је жеља владика Антонија била да буде сахрањен у Москви, гдје је провео половину живота.

Селаковић је рекао да је ово прва посјета патријарха српског Порфирија Руској православној цркви и да су везе двије цркве добре.

Епископ моравички Антоније (Пантелић), викар патријарха српског и старјешина московског Подворја СПЦ, преминуо је 11. марта у Москви у 54. години.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)