Episkop raško-prizrenski

Vladika Teodosije: Najvažnije da svetinje budu u duhovnoj funkciji

  • Извор: СРНА
  • 11.09.2023. 23:00

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije večeras je u Gračanici otvorio izložbu fotografija i razglednica "Uroševac hram i grad" i ukazao na značaj da u svetinjama na Kosovu i Metohiji bude života.

Vladika je naglasio da Crkva čvrsto stoji iza odluke da svaka svetinja na Kosovu i Metohiji bude sačuvana i da se porušeno obnovi ali da je najvažnije da sve budu u duhovnoj funkciji.

"Ništa nam ne vrijedi ako sačuvamo crkve i manastire, ukoliko u njima ne bude života", rekao je vladika i napomenuo da stotinu monaha i sedamdesetak sveštenika aktivno služi u svetinjama po Kosovu i Metohiji zahvaljujući pomoći države, jer mnogi nemaju žive parohije, niti naroda kome služe.

Vladika je podsjetio da je danas u Hramu Svetog cara Uroša u Uroševcu u prisustvu velikog broja vjernika služena Sveta arhijerejska liturgija povodom hramovne slave Usjekovanje glave Svetog Jovana, čime je posvjedočeno da nije ugašeno kandilo vjere i slavska svijeća.

"Sabrali smo se u Hristovoj ljubavi na liturgiji u Uroševcu, u Hramu Svetog cara Uroša, koji slavi 90 godina od osveštanja, čime smo potvrdili i pokazali da smo i dalje prisutni u životu hrama, rekao bih i grada", rekao je vladika Teodosije.

Prema njegovim riječima, izložba "Uroševac hram i grad" podsjeća na pretke, na slavne događaje i sve ono kroz šta su ljudi prolazili, a današnje vrijeme karakteriše to što prvi put u njegovoj istoriji nema Srba.

Vladika je naglasio da treba poštovati svoje korijene, pretke i svoje svetinje.

Istoričar Nemanja Dimitrijević je istakao da su fotografije i razglednice Uroševca iz perioda prije i poslije velikog rata i iz vremena socijalizma dragocjeni istorijski izvori o duhu vremena i životu u Uroševcu u kome je kralj Aleksandar boravio u četiri navrata i bio jedan od najvećih dobrotvora.

Najranija fotografija na izložbi je "Kapela u Ferizoviću (turski naziv Uroševca)" koju je snimio srpski konzul u Prištini Branislav Nušić. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: