Предсједник Србије

Вучић: И Додик је под санкцијама, ево га поред мене, дружимо се

  • Извор: АТВ
  • 01.05.2024. 10:51

Предсједник Александар Вучић на питање о уласку у Владу Србије Ненада Поповића и Александра Вулина који су под америчким санкцијама каже да власт бира народ, а не друге државе.

"И Милорад Додик је под санкцијама САД-а. Ево га поред мене, дружимо се. Једном недјељно попијемо кафу. Шта с тим? То за нас није лијепа вијест, надам се да ћемо имати добре односе са америчким партнерима. Нисам срећан због њихове реакције, али Владу Србије бирају грађани Србије. Кад неко уведе санкције, ми би требали да се покуњимо и кажемо хвала вам што сте нам рекли ко не може да буде ништа. Предсједника Додика је бирао народ. Поштујем вољу народа.  Чуо сам и са друге стране примједбе да имамо оне који су еврофанатици и који су за Американце. Али ти били толико пристојни да о томе не говоре јавно. Важно је да је влада српска и да ће да проводи интересе Србије", каже Вучић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да држава која прихвата да америчке санкције буду критеријум за састав владе, онда боље да се у потпуности преда њиховим интересима.

Предсједник Вучић и предсједник Додик осврнули су се и на сједницу Савјета безбједности на којој се обратила српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

"Замислите сједница Савјета безбједност, они не пуштају Жељку Цвијановић да оде јер јој Американци не дају визу, а позову Шмита и Лагумџију", рекао је Вучић, на шта се надовезао Додик:

"Они су подијелили БиХ и признали реалност. Позвали су Лагумџију да говори као амбасадор без ставова БиХ. Због те приче је дошло и до приједлога Резолуције о Сребреници. Никаквог усаглашавања у Предсједништву БиХ, а пракса УН-а је да не може земља без става. Али ето, они су одлучили да тако раде. Тражићемо смјену Лагумџије, али то није реално. То зависи од Предсједништва БиХ које има Комшића и Бећиревића. До сада се то није ни дешавало. Пракса у БиХ је таква када се састане предсједништва БиХ, сваки од њих предлаже амбасадоре како припада распореду. Овај пут је припало да Бошњаци имају амбасадора у УН-у. Када то неко предложи онда се не спори. Ако почнете да спорите, никада се ништа не би договорило. Али та пракса очигледно треба да почне да се мијења", рекао је Додик.


Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.