Predsjednik Srbije

Vučić na sastanku Lajčakom, Bonom i Pletnerom: Neće biti nikakvog priznanja Kosova

  • Извор: Б92
  • 09.09.2022. 21:09

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Miroslavom Lajčakom, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom.

Podsjećamo, riječ je savjetnicima za spoljnu i bezbjedonosnu politiku Republike Francuske Emanuel Bon i Savezne Republike Njemačke Jensom Pletnerom.

Takođe, sastanku prisustvuje predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Kako je ranije najavljeno portparol Evropske komisije Peter Stano, cilj ove posjete je, po njegovim riječima, "istraživanje mogućnosti za napredak u dijalogu" Beograda i Prištine.

"Razgovor o budućnosti Srbije, a nikakvog priznanja Kosova neće biti", napisao je Vučić i dodao:

"Upravo razgovaram sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i sa savjetnicima za spoljnu i bezbjednosnu politiku Republike Francuske i Savezne Republike Njemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, uvijek spreman na kompromisna rješenja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN. Nema predaje! Živjela Srbija!"

Prvo kod Kurtija

Kosovski premijer Aljbin Kurti primio je danas u 10 časova specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i savjetnike za spoljnu politiku i bezbjednost Jensa Pletnera i Emanuela Bona, prenosi "Ekonomija onlajn".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas je nakon susreta sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem izjavio da je razgovor trajao dva sata i da su razmatrani načini kako proces dijaloga pomjeriti naprijed.

Kako prenosi "Reporteri", Lajčak se sa Kurtijem sastao u društvu njemačkog izaslanika Jensa Pletnera i francuskog Emanuela Bona.

On, međutim, nakon sastanka nije želio da medijima iznese više detalja.

"Dva sata smo razgovarali sa premijerom Kurtijem o dijalogu i načinima da unesemo novu dinamiku i unaprijedimo ovaj proces. To je bila duboka i značajna rasprava, ali ne možemo da iznesemo više detalja", rekao je Lajčak.

Kurti: Cilj dijaloga sporazum sa uzajmnim priznanjem, na korist građana Srbije i Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je cilj dijaloga sa Srbijom postizanje pravno obavezujućeg sporazuma čija uz uzajamno priznanje, prenosi "Reporteri".

Kako je saopštila kosovska vlada, Kurti je na sastanku sa Lajčakom i savjetnicima za spoljnu politiku i bezbjednost njemačkog kancelara Olafa Šolca i predsjednika Francuske Emanuela Makron, Jens Plotnerom i Emanuelom Bonom istakao da je Kosovo pokazalo volju i spremnost da se angažuje u principijelnom i dobro pripremljenom dijalogu.

"Cilj dijaloga, od kojeg bi građani Srbije i Kosova trebalo da imaju koristi, treba da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa uzajamnim priznavanjem u centru", rekao je Kurti, navodi se u saopštenju.

On je zahvalio Lajčaku, kao i savjetnicima Plotneru i Bonu na njihovoj posvećenosti punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka bilo je riječi o potrebi još snažnijih napora svih aktera kako bi evropska perspektiva postala realnost za zemlje Zapadnog Balkana.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.