Predsjednik Srbije

Vučić: Ogorčenje na vrhuncu, očigledna namjera da se Kosmet očisti od Srba

  • Извор: Б92
  • 07.04.2023. 15:34

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije da su oni ogorčeni kako na rukovodstvo u Prištini tako i na međunarodnu zajednicu zbog nereagovanja na očite namjere da se Kosmet očisti od Srba.

Vučić je rekao da je situacija na Kosmetu teška, a nezadovoljstvo Srba na vrhuncu, ali da je najvažnije da se sačuva mir i srpsko jedinstvo.

On je najavio da će se za sedam dana dana ponovo u Raški naći sa predstavnicima Srba sa Kosmeta i da će do tada dogovoriti zajedničku platformu i odrediti se o svim problemima - bezbjednosnoj situaciji, kršenju dogovora o tablicama, o hapšenjima Srba.

Vučić je najavio i da će država Srbija uraditi sve da ekonomski osnaži Srbe sa Kosmeta.

"Srbi više ne žele da trpe. Moja molba njima je da se na svaki način sačuva mir. Bojim se da neki nisu razumjeli koliko je važno da se sačuva mir i da se formira Zajednica srpskih opština. Svakog trenutka čine sve podmuklo, a ponekad direktno da se Srbi isele", rekao je Vučić.

On je naglasio da u prilog tome ide i jučerašnje privođenje sportskih radnika iz Štrbca.

"Za njih srpska djeca koja treniraju ne mogu da budu u sistemu Srbije, a to je, kako nam kažu, najveća demokratija na Balkanu", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Kosovo i Metohija dom i otadžbina Srba i da će to i ostati.

Vučić je rekao da mu je sasvim jasno da je jedina želja Prištine da Srba na Kosovu i Metohiji ne bude.

"Mora poruka za njih je – to se neće dogoditi. Srba na Kosovu i Metohiji će biti, to je njihov dom, to je njihova otadžbina. Tako je bilo, tako će i biti", rekao je Vučić.

Povodom izjave predsjednika samoproglašenog Kosova Vljose Osmani da će Priština sprovesti izbore u srpskim sredinama iako Srbi neće da učestvuju, te da u slučaju "problema ima plan B", Vučić je rekao kako Priština izgleda planira da jedan posto lažnih kandidata upravlja nad 99 odsto ljudi.

"Ona kaže - mi ćemo da će organizujemo izbore na sjeveru. Za dva posto stanovništva u Kosovskoj Mitrovici, za nula posto u Zvečanu, 0,9 u Leposaviću i 1,1 posto u Zubinom potoku. U Kosovskoj Mitrovici nisu našli ni izmišljenog Srbina – nikog nisu našli", rekao je Vučić.

On je ocijenio da je "to valjda plan A" Prištine. "Plan B im je valjda da pobiju Srbe. Taj plan be im se neće ostvariti", poručio je Vučić.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.