ATV

Pronađeni ostaci fungicid metalaksila

Zaustavljen izvoz krastavaca iz Srbije u Sloveniju

  • Izvor: Tanjug
  • 14.09.2023. 23:45

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević potvrdio je danas da je na granici sa Slovenijom zaustavljena količina od 18 tona svježih krastavaca iz Srbije, jer su u njima pronađeni ostaci fungicid metalaksila i istakao da se čekaju konačni rezultati super analize o količinama te supstance.

"Свежи краставац из Србије је заустављен на граници са Словенијом, јер је у њему нађена супстанца фунгицид металаксил изнад дозвољене границе правилника", казао је Милосављевић за Тањуг.

Милосављевић је додао да процес анализе још увијек није завршен, прецизирајући да су колеге из Словеније радиле анализе у двије лабораторије и да су добијени различити резултати.

"Једна алализа је показала веће количине ове супстанце од дозвољене границе, док је друга анализа показала њено присуство у границама. У овом тренутку ради се супер анализа у Словенији и очекујемо коначан одговор", казао је саговорник.

Због тога што је још увек процес анализе у току, како је додао, ова пошиљка краставаца из Србије није враћена назад.

"Од понедељка ћемо добити пуну информацију о томе шта се дешава, тражили смо и усмено да нам кажу о чему се ради. Видећемо на крају да ли ће краставци бити уништени или ће бити враћени назад. То све зависи од резултата суперанализе која је у току", навео је Милосављевић.

На питање шта ће се десити, уколико се спорна пошиљка врати у Србију, саговорник Тањуга је објаснио да ће она прво бити поново анализирана на самој српској граници и да ће се на основу тих резуилтата одлучивати о мјерама које ће бити даље предузете, односно да ли ће пошиљка бити уништена или ће се наћи на тржишу ако је потпуно исправна.

Милосављевић је додао и да је фунгицид металаксил за који се каже да је пронађен у краставцима супстанца која се користи против трулежи и да она није забрањена нити штетна, као и да је тако означава и ЕУ.

"Ми се сваке године усаглашавамо са ЕУ и једнаке су нам мере и границе када је реч о овим супстанцама", казао је он и додао да се, ипак, дешавају искакања приликом употребе тих средстава.

Према његовим ријечима, произвођачи и извозници из Србије морају да имају свест и прате што је дозвољено, јер ће у супротном бити кажњени за употребу свега онога што није и што је преко дозвољених количина.

"Препорука произвођачима је да се строго држе правила која су јасно прописана, како и на који начин да користе средства за заштиту биља", нагласио је он.

Милосављевић је објаснио да је Европски систем за брзо узбуњивање у трговини храном (РАСФФ), који је и саопштио да су на граници са Словенијом заустављени свјежи краставци из Србије, систем који функционише на нивоу Европске уније и да на њиховом сајту има података о више од 1.000  пресретања која су вршена и информације о неусаглашеним пошиљкама.

"Ми чинимо  све да спречимо овакве ствари. Овдје је ријеч о пошиљци која је иначе упућена у Словенију 31. августа, а анализа је дошла тек данас. Доста је времена прошло од тог периода", навео је он за Тањуг.

Милосављевић је нагласио да је Управа за заштиту биља кренула у међувремену са појачаном контролом свега онога  што се користи за заштиту биља у Србији, како би се спречило да се овакве ситуације дешавају.

"Тренутно приводимо крају и завршавамо поступак извозне процедуре и усаглашавања извоза јабука за Кину која је јако значајно тржиште за Србију", нагласио је он.

Како је наведенои на сајту РАСФФ, дозвољена количина фунгицид металаксила је 0,01 а пошиљка краставаца из Србије је садржала 0,025 милиграма остатака пестицида по килограму.

Ова хемијска супстанца спада у ацилаланине и углавном се користи за сузбијање проузроковача пламењаче кромпира и парадајза.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: