Sjeverozapad zemlje

Aktivisti blokiraju pruge u znak protesta protiv eksploatacije uglja u Njemačkoj

  • Извор: Анадолија
  • 17.01.2023. 14:11

Klimatski aktivisti blokirali su u utorak željezničke pruge na sjeverozapadu Njemačke u znak protesta protiv planova za eksploataciju uglja u regiji.

Desetine klimatskih aktivista vezali su se lancima za staze koje vode do elektrane na lignit Nojrat, u vlasništvu energetske kompanije RWE.

"Elektrana na ugalj Nojrat (jedan od najvećih zagađivača CO2 u Evropi) je blokirana. Zauvijek zauzimamo željezničke pruge", napisali su aktivisti na Twitteru.

Desetine drugih aktivista zauzeli su bager na lokaciji površinskog rudnika lignita Inden u ranim jutarnjim satima.

"Svaka tona iskopanog uglja ovdje dodatno podstiče klimatsku krizu - sa katastrofalnim posljedicama. Uzimamo klimatsku pravdu u svoje ruke i zaustavljamo bager i pokretnu traku", piše na društvenim mrežama.

Velike demonstracije održane su i u blizini sela Lucerat, gdje se uz pomoć policije radi na proširenju obližnjeg rudnika uglja.

Portparol ekološke grupe "Ende Gelande", koja je organizovala demonstracije u utorak, rekao je da će klimatski aktivisti nastaviti akcije građanske neposlušnosti kako bi zaustavili eksploataciju uglja u regiji.

"Čak i ako uništite Lucerat, nastavićemo da se borimo", rekao je Čarli Diec, pozivajući na prekid iskopavanja uglja i upotrebe fosilnih goriva.

"Lucerat predstavlja sve što nije u redu sa fosilnim kapitalizmom", rekao je još jedan klimatski aktivista Luka Skot, dodavši:

"Političari sklapaju antidemokratske dogovore s korporacijama kao što je RWE, a zatim ih provode policijskim nasiljem."

Lucerat su protekle dvije godine "okupirali" protivnici eksploatacije uglja i postao je simbol ekoloških grupa koje pozivaju na prestanak upotrebe uglja i fosilnih goriva.

Prošle sedmice, energetska kompanija RWE počela je rušiti zgrade u napuštenom selu kako bi proširila rudnik uglja Garzviler.

Kompanija je u saopćenju navela da je ugalj pod Luveratom potreban da bi se "na najbolji način iskoristila flota lignita tokom energetske krize".

Prema sporazumu između vlade i RWE-a, kompanija će odgoditi postupno gašenje eksploatacije uglja za osam godina i okončati proizvodnju električne energije na lignit do 2030. godine.


  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)