"Usmjerena" radio frekvencija

Američke diplomate pate od mučnine, glavobolje, vrtoglavice: Otkriven mogući uzrok "sindroma Havana"

  • 06.12.2020. 08:58

"Usmjerena" radio frekvencija najpouzdanije je objašnjenje za misteriozne simptome koje su iskusile diplomate stacionirane u američkoj ambasadi u Havani i drugdje, navedeno je u izvještaju američke vlade.

"Havanski sindrom" dugo je bio predmet intenzivnih spekulacija, s obzirom na prirodu simptoma, lokaciju na kojoj se to dogodilo i ćutanje američke vlade.

Neke diplomate imale su probleme sa mučninom, glavoboljom, vrtoglavicom i drugim neobjašnjivim simptomima.

Čini se da su simptomi "u skladu sa efektima usmjerene, impulsne energije radio frekvencija", navedeno je u izvještaju Nacionalne akademije nauka.

Vašington je ovim izvještajem prvi put zvanično ponudio objašnjenje, iako neuspješno.

Državni sekretar Majkl Pompeo rekao je u oktobru da su "značajni resursi američke vlade" posvećeni rješavanju misterije, u kojoj je više od 40 zaposlenih u američkoj vladi pogođeno između 2016. i 2018. godine.

Stejt department je u junu 2018. godine saopštio da je doveo diplomate iz Guangdžoua u Kini zbog zabrinutosti da pate od sličnih simptoma.

Pored usmjerene radio frekvencije, u izvještaju se ostavlja otvorena "mogućnost više uzročnih faktora, uključujući psihološke i socijalne".

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина