Da li će zapad poslati avione?

Američki pilot: Ne bih letio iznad Ukrajine, F-16 nemaju šanse protiv ruske PVO

  • Извор: Агенције
  • 04.05.2023. 10:38

Ukrajinski zvaničnici već dugo pritiskaju svoje zapadne sponzore i traže da im pošalju savremene avione, tvrdeći da su im oni neophodni, kako bi savladali rusku vojsku. Dok neki na Zapadu podržavaju takve zahtjeve, drugi tvrde da oni nemaju nikakve šanse na bojnom polju.

Zahtjevi kijevskih vlasti da im se pošalju lovci američke proizvodnje F-16 pokrenuli su debatu o tome koliko bi avioni četvrte generacije zapravo bili efikasni na bojnom polju u Ukrajini.

Jedan bivši američki pilot rekao je za portal "Insajder" da u ovom trenutku ne bi pokušavao da sprovodi misije iznad Ukrajine tvrdeći da ti avioni ne mogu nadmašiti ruske sisteme protivvazduhoplovne odbrane.

Dronom napadnuto rusko skladište nafte

Dronom napadnuto rusko skladište nafte

Avioni četvrte generacije "nemaju šta da traže na savremenom bojnom polju", rekao je Džon Venebl, vojni pilot sa preko 25 godina iskustva.

Ukrajina pokušava da od svojih saveznika nabavi avione od početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine, kako bi zamijenila svoju flotu ostarelih aviona iz sovjetskog perioda, koji ne mogu da se nose sa ruskom PVO.

Kijev je u više navrata od Vašingtona tražio borbene avione poput modela F-15, FA-18 i F-16, rekao je podsekretar za odbrambenu politiku Pentagona Kolin Kal. Te zahtjeve je podržao i jedan dio američkih senatora i kongresmena.

Antonov o napadu na Kremlj: Kazna će biti oštra i neizbježna!

Antonov o napadu na Kremlj: Kazna će biti oštra i neizbježna!

Bajdenova administracija je, ipak, odbila da pošalje te avione, tvrdeći da oni nisu ono što je Ukrajini u ovom trenutku potrebno.

Mnogi stručnjaci smatraju da bi američki lovci u ovom trenutku bili "preveliki zalogaj" za ukrajinsku vojsku koja nema kapaciteta za njihovo održavanje, ali i da oni ne bi mogli da se takmiče sa ruskim protivvazduhoplovnim sistemima.

Komandant vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi Džejms Heker deli takvo mišljenje, pošto je prije nekoliko nedjelja izjavio da avioni "jednostavno nisu potrebni u ovom trenutku" pošto su "uspjesi kako ruske, tako i ukrajinske PVO avione u velikoj mjeri učinili beskorisnim".

Zelenski: Nismo napali Putina

Zelenski: Nismo napali Putina

Ni jedna strana još uvijek nije uspjela da ostvari vazdušnu superiornost u Ukrajini, ali se Rusija nalazi u prednosti zato što posjeduje veći broj letjelica, avione sa boljim tehničkim kapacitetima i rakete dugog dometa zemlja-vazduh (SAM), pokazuju rezultati analize američkog Centra za pomorsku analizu.

Upravo su se rakete dugog dometa pokazale "ekstremno ubitačnim" protiv ukrajinskih letjelica i kao "glavni ubica" njihovih aviona, helikoptera i dronova.

Avioni četvrte generacije poput F-16 nemaju neophodne karakteristike, koje bi ih učinile efikasnim u visokorizičnim sredinama, uključujući i Ukrajinu, u kojoj Rusi koriste sisteme S-400.

"Davanje 'migova 29' Ukrajini neće pomoći na bojnom polju. Ni slanje modernih F-16 neće pomoći, ni ove godine, a pogotovo ne tokom proljećne ofanzive", rekao je Venebl.

On je dodao da bi ti avioni imali šanse protiv nekih starijih modela sovjetskih PVO, ali da usled razvoja ruskih tehnoloških sposobnosti to više nije slučaj.

"Imao bih šanse da sam letio tada", rekao je Venebl o svojim letovima osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka. "Danas ne bih imao nikakve šanse."

Iako se čini da slanje F-16 u Ukrajinu trenutno nije na stolu, nešto što bi SAD mogle da urade je da obuče ukrajinske vazduhoplovne snage kako da koriste te borbene avione i da ih dovedu do zapadnih standarda, rekao je Venebl.

Rusi digli avione: Tvrde da su zauzeli četiri četvrti u Bahmutu

Rusi digli avione: Tvrde da su zauzeli četiri četvrti u Bahmutu

Ostaje pitanje da li će SAD na kraju poslati napredne borbene avione u Ukrajinu, ali zemlje NATO-a poput Poljske i Slovačke već su se obavezale da Kijevu pošalju "migove 29".

Pratite nas i putem Vibera!

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм