У Јемену

Америка и Британија кренули са ваздушним ударима на положаје Хута

  • Извор: Агенције
  • 12.01.2024. 06:47

Америчке и британске снаге започеле су ваздушне нападе на положаје Хута у Јемену, саопштили су амерички званичници, пише Би-Би-Си.

Обје земље су упозориле да ће услиједити напади ако се наставе ракетни удари на бродове у Црвеном мору.

Ово представља први значајан одговор након што су Бајденова администрација и савезници упозорили да ће милитантна група коју подржава Иран, сносити посљедице због напада беспилотним летјелицама и ракетама на комерцијалне бродове у Црвеном мору.

Хути су синоћ упозорили да "ниједан напад на њих неће проћи без одговора".

Не престаје ратнохушкачка реторика у другом ентитету

Не престаје ратнохушкачка реторика у другом ентитету

Подсјећамо, раније данас је новинар "Тајмса" Стивен Свинфорд најавио да ће САД и Велика Британија напасти положаје покрета Ансар Алах (Хути).

Према његовим ријечима, премијер Велике Британије Риши Сунак обавијестио је чланове британског кабинета о "војној интервенцији".

Након ескалације палестинско-израелског сукоба у појасу Газе, Хути су рекли да ће извршити нападе на израелску територију и да неће дозволити бродовима повезаним са Израелом да прођу кроз воде Црвеног мора и мореуза Баб ал-Мандеб.

Хути су од средине новембра напали више од 20 бродова и цивилних пловила у Црвеном мору, према извјештају Централне команде САД.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: