Alabama

Amerikanci isprobavaju novu tehniku smrtne kazne

  • Извор: Аваз
  • 29.08.2023. 08:26

Državni tužilac Stiv Maršal je zatražio da Vrhovni sud Alabame odredi datum za drugi pokušaj pogubljenja Smita, koji je 1988. godine osuđen za ubistvo žene propovjednika, a koji ga je angažovao za taj zločin, javlja "New York Post".

Prethodni pokušaj izvršenja smrtne kazne pomoću smrtonosne injekcije je propao jer tehničari nisu mogli da postave cjevčicu za intravensko ubrizgavanje kako bi Smitu dali smrtonosni koktel.

Azotna hipoksija

Azotna hipoksija se nikada ranije nije koristila kao metoda izvršenja smrtne kazne, ali je legalna u Alabami, Oklahomi i Misisipiju. Azot čini 78 posto vazduha koji ljudi udišu, a povećanje te količine na 100 odsto bi, bar u teoriji, dovelo do gubitka svijesti osuđenika u roku od jedne minute, odnosno smrti ubrzo nakon toga.

Banjalučanin doživio tri kliničke smrti:

Banjalučanin doživio tri kliničke smrti: "Ljepše je biti mrtav nego živ"

- Procent neuspješnosti, odnosno slučajeva u kojima bi osuđenici preživjeli, mnogo je manji u odnosu na aktuelne metode izvršenja smrtne kazne - rekao je profesor Čarls Blenk za "Fox News".

Alabama nije objavila detalje o tome kako planira da pogubi Smita, odnosno da li je riječ o gasnoj komori ili specijalno dizajniranoj gas maski. Upravo zbog nedostatka plana su se pobunili aktivisti za prava zatvorenika.

Vjetar lomio stabla u Banjaluci

Vjetar lomio stabla u Banjaluci

- Alabama nije u poziciji da eksperimentiše s nedokazanom i nekorištenom metodom pogubljenja - rekla je advokatica Endži Secer.

Žena izbodena devet puta

Smit i njegov partner su plaćeni po 1.000 dolara da lažiraju provalu u dom Čarlsa i Elizabet Senet u Kolbert Kauntiju. Žena je pretučena alatom za kamin i izbodena devet puta. Njen suprug, koji je pastor, navodno se nadao da će dobiti novac od životnog osiguranja jer je nagomilao velike dugove.

Detalji ubistva: Tuča izbila u poznatom restoranu, koban bio udarac flašom u glavu?

Detalji ubistva: Tuča izbila u poznatom restoranu, koban bio udarac flašom u glavu?

Senet je sedam dana nakon ubistva izvršio samoubistvo, ali je prije toga svojim sinovima priznao da je imao aferu te da je odgovoran za smrt njihove majke.

Neuspješna pogubljenja smrtonosnim injekcijama nisu neuobičajena u SAD, a Smitovo je drugo u samo dva mjeseca u Alabami i treće od 2018. godine. Glavne supstance koje su nekada korištene više se ne proizvode, a u svrhu pogubljenja ih je ilegalno uvoziti. Stoga države improvizuju, a rezultati su povremeno katastrofalni.

Skandalozne orgije joj uništile brak! Ispovijest žene koja je ostala bez svega što je imala!

Skandalozne orgije joj uništile brak! Ispovijest žene koja je ostala bez svega što je imala!

Zbog toga je azotna hipoksija postala popularna čak i među osuđenicima na smrt. Najmanje osam osuđenika iz Alabame su se odlučili na tužbe u namjeri da osiguraju izvršenje kazne upravo ovom metodom koja je postala legalna 2018. godine.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм