Vojska loše opremljena za odbranu zemlje

Austrijska vojska salje stare šljemove u Ukrajinu

  • Извор: Танјуг
  • 03.03.2022. 10:35

Austrijska vojska poslaće u Ukrajinu šljemove i zaštitnu opremu za civilne snage, a prema Ministarstvu odbrane radi se o starim zastarjelim šljemovima.

Ministarstvo ukazuje da će u Ukrajinu biti poslato 10.000 šljemova od kevlara, a da će austrijski vojnici dobiti nove moderne borbene šljemove.

Vojnici su dobili naređenje da vrate svoje stare šljemove, i oni od ove nedjelje dobijaju nove.

Nova oprema po komadu košta 700 evra, a Ministarstvo je naručilo 40.000 novih šljemova.

"Bezbjednost naših vojnika ima najviši prioritet. Zato se radujem što možemo da isporučimo tranšu novih šljemova. Istovremeno opremanje naše vojske omogućava upućivanje starih šljemova civilnom stanovništvu Ukrajine", istakla je ministarka odbrane Klaudija Taner.

Austrijska vojska loše opremljena za odbranu zemlje

Austrijska vojska, Bundesher, je loše opremljena da bi mogla da odbije eventualni neprijateljski napad, zbog čega je ministarka odbrane Klaudija Taner zatražila povećanje budžeta za odbranu.

Kriza u Ukrajini ponovo je pokrenula diskusiju o potrebi investiranja u odbranu zemlje, što je u Austriji, pozivajući se na neutralnost, zapostavljeno više decenija.

Da Bundesher nije u mogućnosti da ispunjava svoje ustavne obaveze već je duže poznato, a pokazalo se i tokom pružanja pomoći nakon elementarnih nepogoda.

Godinama su ignorisani zahtjevi vojske za većim budžetom, što je dovelo do zastarijevanja opreme, koja je u pojedinim sektorima morala biti otpremljena na otpad.

Tako, na primjer, zbog starosti avioni Saab 105, koji su korišćeni za obuku i identifikaciju letjelica u vazdušnom prostoru više ne lete.

Načelnik Generalštaba Robert Briger upozorio je još 2019. godine predsjednika Austrije Aleksandera van der Belena da Bundesher više ne može da ispunjava svoje zadatke.

Briger je napisao da su stalnim zapostavljanjem vojske stvorene bezbjednosne rupe i da je Bundesher na prekretnici da li kao oružana snaga može još obavljati svoje zadatke.

Generalštab je tada tražio povećanje budžeta za vojsku na najmanje 3,3 milijardi evra do 2022, a od tada najmanje jedan odsto BDP-a.

Od tada se ništa nije dogodilo i vojni budžet je danas 2,7 milijardi evra, odnosno 0,6 odsto BDP-a.

Briger je istakao da je za punu odbranu zemlje potreban budžet od dva odsto BDP-a.

Tada je on ukazao da su neophodne hitne investicije u vojsku od tri milijarde evra, prije svega u vazdušnu odbranu, mobilnost i opremu.

Generalšab je istakao da je proteklih 15 godina Bundesher prepolovljen - od 2004.

Prodato je dosta vojnih nekretnina, 41 odsto aviona, 62 odsto teškog naoružanja, 61 odsto okplonih vozila, 56 odsto kamiona.

Takođe je i broj osoblja smanjen za 16 odsto, a snaga mobilizacije je prepolovljena.

Sve to, kako je navedeno, onesposobilo je Bundesher da se odupre potencijalnom agresoru.